Hívatlan látogató

2021.10.12. 18:00

Ha megjelentek az egerek a lakásban

Nem könnyű a hívatlan látogatót eltüntetni, sokszor csak a szakember jelent megoldást.

Fotó: Shutterstock

Tele volt a közösségi oldal az elmúlt hetekben a kétségbeesett segítségkérésekkel azok részéről, akik lakásában egér jelent meg, és nemcsak családi házakban, hanem panelekben is problémát okoz a megjelenésük. Nem véletlen, hogy most költöznek társbérletbe, ugyanis a hideg idő beköszöntével szoktak helyet keresni maguknak, egy lakás pedig igazi kánaán számukra, ahol meleg és étel is rendelkezésre áll.

Folyton rágnak

Az egér képes a legkisebb réseken, szellőztetésre nyitva hagyott ajtó-, ablakrésen is bejutni a lakásba, és egyáltalán nem jelent neki problémát, hogy együtt éljen az emberrel, nappal megbújik, éjjel pedig portyára indul. Gyakran nem is veszik azonnal észre a jelenlétét, az árulkodó jelek általában az ürülék, a megrágott bútorok, ételek és a néhány nap után megjelenő erős szag. Az is gyakran előfordul, hogy a rágást hallják meg a lakásban élők, ugyanis folyamatosan nő az egerek foga, emiatt koptatniuk kell, így folyton rágnak valamit.

Az csak az egyik probléma ilyenkor, hogy összepiszkítanak és rágnak mindent, illetve kiszellőztethetetlen büdös lesz a lakásban, de komoly betegségek melegágya is lehet az egér jelenléte, hívja fel a figyelmet a rovarcontrol.hu. Éppen ezért elkerülhetetlen, hogy megszabaduljunk tőlük még időben, ugyanis, ha jól érzik magukat, akkor fészket raknak és szaporodni kezdenek.

Ha egy-két egyed van a lakásban, akkor megpróbálkozhatunk a házi irtásukkal, becsapdázásukkal. Az első és fontos lépés, hogy megtaláljuk a rést, ahol bejutott a hívatlan lakó, és felszámoljuk. Ugyanakkor minden élelmiszert olyan helyre kell tenni, ahol nem férnek hozzá. Ez nem könnyű feladat, ugyanis a legmagasabb szekrényhez, polchoz is képesek feljutni, és a vastag csomagolást is simán átrágják. Meg lehet próbálni sarokba szorítani és elkapni, de ez nagyon nehéz, mert a legkisebb helyen is megbújik, és nagyon gyors. Lehet élve fogó és irtócsapdát is kihelyezni, lényeges, hogy vonzó csali legyen benne, aminek erős a szaga, például nagyon jól működik a száraz kutyatáp. Persze a csapdát nagy körültekintéssel kell kihelyezni, főleg, ha gyerek vagy háziállat van a lakásban.

Éppen ezért a szakemberek nem javasolják a méreg használatát, mivel könnyen történhet baleset, csak akkor próbálkozzunk vele, ha sem állat, sem gyerek nincs az otthonunkban. Ha nagyobb a populáció, vagy a saját módszerünk nem vezet eredményre, akkor érdemes szakemberhez fordulni. Ők zárt tárolóban lévő méreg kihelyezésével dolgoznak, amely egyrészt száz százalékban biztonságos, másrészt a cégek magasabb hatóanyagú mérget használhatnak, mint amihez bárki hozzáférhet az üzletekben. Az sem elhanyagolható, hogy az általuk egérirtáshoz használt anyag tartalmaz egy úgynevezett mumifikáló anyagot, melynek köszönhetően az egerek nem indulnak oszlásnak, ha elpusztulnak a mérgezett csalétektől.

A legjobb megoldásnak sokan még mindig a macskát tartják, így érdemes lehet ilyen esetben kölcsönkérni a családból, ismerősöktől néhány napra egyet, hátha segít eltüntetni a nem várt társbérlőt.

(A borítóképen: Egy lakás igazi kánaán számukra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában