Szobanövényeink

2021.10.25. 07:30

Gyakori, alapos vizsgálattal kerülhető el az élősködő

A pajzstetű a lakásban élő szobanövények egyik alig látható ellensége.

Apagyi Beáta

Fotó: Shutterstock

A pajzstetűt nehéz eltüntetni, sőt mi több észrevenni is. Mire kiszúrjuk megjelenését, már lehet, hogy nem tudjuk megmenteni az eddig gondosan ápolt növényünket. A 3-5 milliméter nagyságú kártevők a levelek fonákján, a levélhónaljakban, a zsenge hajtásokon érzik igazán jól magukat. A növény nedveit szívogatják, így legyengítik a kiszemelt áldozatot, továbbá el is csúfítják a ragacsos váladékukkal, az úgynevezett mézharmattal, amivel bevonják a leveleket és a szárakat. Ez a bevonat melegágya a penészgombának, ami tovább sanyargatja a már így is legyengült gazda­növényt.

A legjobb védekezés természetesen a megelőzés, ezért fontos, hogy az újonnan vásárolt virágokat alaposan nézzük át. Tartsuk elkülönítve a többi szobanövénytől, majd két hét után, egy újabb átvizsgálást követően helyezzük csak a közelükbe, de mégis hagyjunk a példányok között távolságot, körülbelül annyit, hogy a leveleik éppen csak összeérjenek. A rendszeres kontrollvizsgálatok ezek után sem elhanyagolhatók.

Ha pajzstetűt észlelünk valamelyik példányunkon, azonnal különítsük el a többitől, majd mérjük fel, mekkora a fertőzés mértéke. Korai stádiumban kézzel is eltávolíthatjuk az élősködőket, vagy csipesszel, éles késheggyel, ebben az esetben vigyázzunk arra, hogy ne sértsük meg a növény különböző részeit. Szappanos vízbe vagy hígított rovarölő szerbe mártott vattakoronggal is lemoshatjuk a tetveket, majd puha ronggyal töröljük át a leveleket. Hatékony lehet még a denaturált szeszbe mártott vattadarab is. Ugyanis annak segítségével feloldódik a rovarok viaszos pikkelye, és a peték is elpusztulhatnak.

Legvégső a megsemmisítés

Súlyos fertőzés esetén kereskedelmi forgalomban kapható felszívódó rovarirtó szert alkalmazzunk, de mindenképp alaposan járjuk körbe a témát, nehogy az erős szerrel a virágot is elpusztítsuk. Ha a rovarirtó szer nem tett kárt a növényben egy hét után, az egész felületen bevethetjük, lehetőleg a szabadban vagy jól szellőző helyen. Ismételjük meg, de ne használjuk túl gyakran a készítményt. Mivel a sok kártevő miatt a növényeken a korompenész is megjelenik, ezért mielőtt használjuk a rovarirtó szert, gombaölővel szüntessük meg a penészt, így a pajzstetvek is láthatóvá válnak. A fertőzés legsúlyosabb szakaszában elkerülhetetlen a szobanövény csonkolása, legrosszabb esetben a megsemmisítése.

A leginkább veszélyeztetett növények közé tartozik a fikusz, a páfrány, a pálma, a kaktusz, a pozsgások, a borostyán, a kukoricalevél, a dracéna, a kroton.

(A borítóképen: A hajtásokon is megtelepszenek a pajzstetvek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában