Egészség

2021.10.17. 18:00

Gyakori a Covid-utótünet

A poszt-Covid-szindróma ugyanolyan átfogó kezelést igényel, mint a koronavírus-fertőzés.

Detzky Anna

20210408 Szombathely Ifj. Prugberger László háziorvos Post-COVID vizsgálatot végez egy betegen. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: MW

Nagyon sok embert érintenek a koronavírus-megbetegedések utóhatásai. Egyre több kutatócsoport vizsgálja a fertőzés lefolyása után felmerülő hosszú távú, úgynevezett poszt- és long-Covid-tüneteket és az ezek nyomán kialakuló károsodásokat. A panaszok azoknál is jelentkezhetnek, akik korábban viszonylag könnyen átvészelték a koronavírus-fertőzést – hívja fel a figyelmet a MedicalScan piackutató cég, amelynek felkérésére dr. Bittner Nóra tüdőgyógyász, onkológus, klinikai farmakológus tartott a témáról interaktív előadást.

Minden ötödik súlyos

„A koronavírus 80 százalékban enyhe felső légúti tünetekkel jelentkezik, de 20 százalékban kétoldali tüdőgyulladás alakul ki, ami az esetek 5 százalékában súlyos mértékű” – ismertette dr. Bittner Nóra. „Mai tudásunk szerint létezik az akut Covid–19-megbetegedés, ami körülbelül egy hónapig tart. Némelyeknél ez akár három hónapra is kitolódhat. A poszt-Covid-betegség több szervet is érint, és a második héttől kezdődően már szövődményekkel együtt alakul ki. A poszt-Covid-szindróma a tünetek kezdetétől számított negyedik hetet követően jelentkezik, és hosszú távú szövődményeket okoz. Hosszú Covid–19-et pedig akkor diagnosztizálunk, amikor a tünetek tartósan, három hónapon túl is fennállnak és jelentős életminőségbeli változásokat okoznak.”

Akut gyulladást okoz

Utánkövetéses vizsgálat igazolta, hogy a Covid–19-fertőzésen átesettek 70 százaléka tapasztalt poszt-Covid-tüneteket.

„Wuhanban 6 hónapos utánkövetéses vizsgálat során a 45 és 65 év közötti korosztályban 2469 főből 1733 főnél találtak poszt-Covid-tüneteket. Kiderült, hogy a betegségen átesettek 23 százaléka részesült szteroidos terápiában. Kockázati tényező továbbá a jelentős túlsúly, a krónikus tüdőbetegség, a daganatos betegségek, valamint a cukorbetegség. A koronavírus akut gyulladásos állapotot idéz elő. Ebből kifolyólag a poszt-Covid-tünetek érinthetik a tüdőt, a bélrendszert, a központi idegrendszert, a szívet, a májat, a vesét és a szem esetében a kisereket” – sorolta a tüdőgyógyász.

A Covid–19 hosszú távú következményei közül a legmarkánsabb, hogy az érintettek terhelhetősége lecsökken, és szorongóvá válnak.

Sokféle tünet

„Fáradékonyság 66 százalékban fordul elő, csaknem 40 százalékban depresszió, és 30 százalék fölöttiek a légzésfunkciós változások. 27 százalékban alvászavar, 22 százalékban hajhullás, 18 százalékban kognitív diszfunkciók: memóriavesztés, tanulási nehézségek, 13 százalékban szaglászavar, 12 százalékban ízületi fájdalom, 11 százalékban pedig erős szívdobogás jelentkezik. Extrém tünetek között említhető a nehézlégzés, a szívinfarktus, a stroke, a végtagok izomfájdalma, 3 hónapon túli fejfájás, emlékezetkiesés és traumához kötődő zavarok. Mindezeket csak hosszan tartó terápia segítségével, életmód-változtatással kiegészítve lehet kezelni” – hangsúlyozta a szakember.

(A borítóképen: Érdemes a poszt-Covid-vizsgálatokat elvégeztetni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában