Vadászati kiállítás

2021.10.23. 13:00

Gímtrófeák a Károlyi-kastély parkjában

Tizenkettedik alkalommal tartott mustrát az Északerdő Erdőgazdasági Zrt. a bőgési szezonban terítékre került gímszarvasbika-trófeák bemutatására.

Fotós: Picasa

Fotós: Picasa

A Hegyközi Erdészet által szervezett programnak Füzérradvány, a megújult Károlyi-kastély parkja adott helyet.

Az összegyűlteket köszöntve Zay Adorján vezérigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy egy év kihagyás után tudták megszervezni a mustrát. Megköszönte a szakszemélyzet munkáját, és bejelentette, hogy a szezon legjobb hivatásos vadászának járó díjat Korhut Márton, a Tállyai Erdészet munkatársa kapta.

Elfoglalja a helyét

Sárhegyi Zoltán, az erdőgazdaság felügyelőbizottságának elnöke arról beszélt, hogy Magyarország túl van egy fantasztikus világeseményen. Az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás nagyon sok programmal szolgálta a vadászat – sokszor támadott – jó hírének visszaállítását. Kijelentette: a világkiállítás, illetve a trófeamustrához hasonló rendezvények egyaránt segítik, hogy a vadászat elfoglalja azt a helyet a társadalomban, ami megilleti.

„A szarvasbőgés rendszertelen, területenként eltérő intenzitással zajlott” – Vadász István

Vadász István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal agrárügyi főosztályvezetője a szezont értékelve azt mondta: a szarvasbőgés rendszertelen, területenként eltérő intenzitással zajlott. A hatóság 60 vadászterületről 548 gímbika bírálatát végezte el, ez a tervezett éves teríték 46 százaléka. A legnagyobb súlyú, 10,3 kilogrammos trófeát viselő bika a Rakacai-tó és Környéke Vadásztársaságnál esett, kilenc kiló feletti agancsból 15-öt regisztráltak. Felhívta a figyelmet arra, hogy terjeszkedik a megyei gímállomány, öt év alatt 35 százalékkal nőtt a becsült létszám. A 122 vadászterület között csak 9 olyan van, ahol még nem ejtettek el gímbikát.

Szentléleki Tibor, az Északerdő Zrt. vadászati osztályvezetője emlékeztetett, hogy a társaság Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nyolc vadászterületen, mintegy 85 ezer hektáron folytat vadgazdálkodást. A bőgésről szólva azt mondta: hektikus volt, az időjárás, a csapadékhiány, illetve a nagyragadozó, a farkas jelenléte is befolyásolta a vad mozgását. A társaságnál 147 gímbika került terítékre, ennyi korábban még soha nem esett. Az átlagsúly 5,3 kilogramm, az érmes arány 31 százalék. Kiemelte, hogy a Jósva-Tornai Erdészetnél a 27 elejtett bikából 63 százalékos érmes arány mellett 6,62 kilogrammos átlagsúlyt produkáltak. Itt esett a legnagyobb, 9,35 kilogrammos bika is, ami 196 IP-ponttal ezüstérmes lett. A legnagyobb pontszámú, 211 IP-pontos bika 8,21 kilogrammos trófeát viselt.

(A borítóképen: Trófeamustra a kastély parkjában)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában