tanulmányút

2021.10.29. 15:00

Geotúráztak a tanárok az őszi szünetben

Átadják a megszerzett ismereteket a tanítványaiknak.

Hegyi Erika

Forrás: Olvasónk küldte

Ingyenes bükki tanulmányutat szervezett az őszi szünetre általános és középiskolai pedagógusok számára a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara. Sokfelé jártak, sok mindent tanultak. Az egynapos túra gyerekekkel is bejárható, így a tanárok diákjaikkal is nekivághatnak majd az útnak.

Részleteket M. Póss Anettől, a Műszaki Földtudományi Kar tudományos segédmunkatársától tudtunk meg, aki a szervezési feladatokat vállalta. Az előzményekről elmondta: a Bükki Nemzeti Park szlovák partnerével együttműködésben nyert Interreg-pályázatot, melynek keretében határokon átnyúló projektet dolgoznak ki. Ennek egyik eleme volt a geotúravezető-képzés. Ezt a kar két geográfusa is elvégezte, Kovács Károly és Seres Anna. Őket kérte fel a Bükki Nemzeti Park, tartsanak továbbképzést, azaz geotúrát pedagógusoknak, hogy továbbadhassák a megszerzett tudásukat.

Különleges helyszínek

– Elsősorban olyan tanárokat vártunk, akik otthon vannak a geológia, a kulturális örökség és a biológia terén, de aztán nyitottunk mások felé is. Megyénkbeli pedagógusokon kívül néhány nagyon lelkes, más megyében élő is jelentkezett. Először féltünk kicsit, hogy a tanárok leterheltek, fáradtak, lehet, nem fognak jelentkezni, de minden hely betelt, a létszámot harminc főben maximáltuk – mondta M. Póss Anett.

Elmesélte azt is, hogy a túra, melyet Kovács Károly vezetett, a Bükk több különleges helyét érintette. Többek között jártak Lillafüreden az Anna-barlangban, Alsó- és Felsőhámorban, a Garadna-völgyben, Bánkúton, Szentléleken a páloskolostor-romnál, Kapu-bércen, a Diabáz-barlangban. Földtani szempontból a legérdekesebb talán a Bálvány volt, ahol az észak alapszelvényt tanulmányozták.

– Itt láthatjuk a földtörténet leképződését. Például azokat a korszakokat, amikor a kihalás volt a jellemző. Érdekes megfigyelni, hogy a kipusztulás rétegeiben még talajszerkezet sem volt. De láthatjuk azt is, hogyan indult el az élet a Földön a kékmoszatoknak köszönhetően. A Bálványra bárki ellátogathat, hiszen kiépített geotúra-útvonalon sétálhatunk végig, és tájékoztató táblák segítenek bennünket az ismeretek megszerzésében – jelezte a tudományos segédmunkatárs.

(A borítóképen: Minden hely betelt a pedagógusoknak szervezett túrán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában