Megelőzés

2021.10.05. 14:30

Genetikai adottságok vagy helytelen életmód

A rosszindulatú vastagbéldaganat jó eséllyel gyógyítható, ha korai stádiumban ismerik fel.

Forrás: ÉM

A szűrés 50 év felett egyéni felelősség, amely életet menthet. Az Európai Unión belül Magyarországon halnak meg a legtöbben – lakosságarányosan – ebben a betegségben. Hazánkban évente körülbelül hatezer főnél diagnosztizálnak rosszindulatú vastagbéldaganatot, és közel ötezren vesztik életüket ebben a betegségben. Ez egy összetett folyamat során hosszú idő alatt kialakuló betegség, amelyet életmódbeli és genetikai adottságok egyaránt befolyásolnak. Fontos kiemelni, hogy ez egy nagyon lassan kialakuló elváltozás, amely még a tünetek megjelenése előtt, korai stádiumban felismerve jó eséllyel gyógyítható – hívta fel a figyelmet dr. Sike Róbert, az Affidea Gasztroenterológiai Központ belgyógyász, gasztroenterológus szakorvosa. A rosszindulatú vastagbél-daganatos esetek hetven százalékánál nincs genetikai előzmény, a betegek egynegyedénél viszont a közeli családban már előfordult.

Ötven felett ötévente

A vastagbéldaganat kialakulásának esélyeit a helytelen életmód növelheti. A feldolgozott élelmiszerek, a vörös hús fogyasztása, a zsírfogyasztás (kiemelten a telített zsírok), a magasabb összkalória- és fokozott fehérjebevitel mind kockázati tényező. A kutatások szerint napi 40 gramm alkohol fogyasztása szintén elősegíti a betegség kialakulását: ez egy deci pálinkának, fél liter bornak vagy két üveg sörnek felel meg. Emellett érdemes kiemelni a dohányzás, a cukorbetegség, a magas inzulinszint és a túlsúly szerepét is, illetve a nőknél a menopauza negatív hatását mint kockázati tényezőt.

Kockázatcsökkentő lehet a nyers ételek, sok növényi rostot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása, ugyanis a növényi rostok segítenek megkötni a belekben lévő toxikus anyagokat, illetve gyorsítják a belek kiürülését. Nagyon fontos a sport és testmozgás, valamint több kutatás már a kalcium, a folsav, a szelén és a posztmenopauzális hormonpótlás jótékony szerepét is kimutatta.

Az életmódbeli változások mellett a rendszeres szűrés szerepe a döntő. A kockázati csoportba tartozó pácienseknek érdemes szűrővizsgálaton részt venni. Nem szabad a tünetek megjelenéséig várni a vizsgálatokkal, ugyanis a tünetek már egy előrehaladottabb stádiumú elváltozásra utalnak. Ötven év felett legalább ötévente járjunk rendszeres szűrésre – javasolta a szakorvos.

(A borítóképen: Megfelelő táplálkozással megelőzhető a baj)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában