Óriástök

2021.10.24. 07:00

Fiona zöld, 270 kilós és gyönyörű

A termelők szerint az óriástök nevelése nem munka, hanem igazi életérzés.

Hegyi Erika

Fotó: Hegyi Erika

Megyénkben még nem elterjedt az óriástök-termesztés, de Abaújban él két fiatalember, akik ennek a szenvedélynek hódolnak. A baktakéki Elek István nem is akármilyen tököt termesztett az idén, a szokványos narancssárga színű helyett egy gyönyörű sötétzöldet. A súlya olyan 270 kilogramm lehet, a fajtája squash, a neve pedig Fiona, a színére utalva. István már nem kezdő az óriástök-ter­mesztésben, tavaly a martonvásári Óriástökmérő Versenyre elvitte 60 kilós termését, ami elhozta a legszebb tök címet. Az szép gömbölyű volt, üde sárga és cikkezett, nem csoda, hogy elnyerte a zsűri tetszését.

Washingtonból

Istvánt a napokban látogattuk meg, hogy mi is megcsodálhassuk gigantikus kincsét. Fiona valóban nem mindennapi, és nemcsak a színe miatt, hanem mert szemből nézve olyan, mintha mosolyogna.

– Különleges töknek számít, Magyarországon még senki nem termesztett ilyet – mondta elöljáróban a fiatalember – A közösségi oldalon láttam meg, és írtam egy washingtoni hölgynek, hogy szeretnék tőle magot venni. A hölgy nagyon kedves volt, küldött nekem négy magot teljesen ingyen, csak a szállításért kellett fizetnem. Azonban a fagyos tavasz keresztülhúzta a számításaimat. Ültettem egy másik magot is, az a szomszéd faluban élő, Brindzár Zsolt tavalyi, díjnyertes terméséből való volt. Azonban túl hamar került ki a szabadba, és lefagyott. Fionának az volt a szerencséje, hogy akkor ő még nem nőtt meg túl nagyra, így rá tudtam tenni egy vödröt. Ez védte meg a mínuszoktól – sorolta István.

Időigényes

Elmesélte, hogy az óriástök-termesztés rendkívül időigényes hobbi. A növények rengeteg gondoskodást igényelnek, napi 2-3 órát is el lehet velük tölteni. Az indáit le kell földelni, és a folyamatos locsolás, tápoldatozás sem maradhat el. A forróságban naponta akár 400-500 liter vizet is igényelhetnek ezek a különleges növények.

Megtudtuk azt is, hogy Fionát még nem mérte le, de egy alkalmazás segítségével lehet tudni, hogy 270 kiló körül van a súlya. A zöld tök fajsúlya nagyobb, mint a sárgáé, így a kisebb térfogatú termés többet nyomhat.

– Fiona nagyon szépen fejlődött a nyáron, szerettem volna elvinni az idén is versenyre, amit szeptember végén rendeztek, de akkor még kicsi volt, mert későn fogant meg. Végül is ebben az évben nem a verseny volt a lényeg, hanem hogy megtudjam, mit lehet kihozni ebből a különleges és ritka fajtából – magyarázta a fiatalember.

Mint fogalmazott, az óriástök-termesztés nem is munka, hanem életérzés. Amikor azt látja, hogy a termése napi 15-20 kilót is gyarapszik, akkor az rendkívüli öröm, és ez minden munkát megér. Fionát szeretné valahol kiállítani, de még nem tudja, hol lenne biztonságban.

Különleges töknek számít, Magyarországon még senki nem termesztett ilyet – Elek István

István elárulta azt is, hogy ebben az évben érettségizett, és jelenleg futárkodik az encsi Csülök Bárban. Ezt a munkát is nagyon szereti, de amikor hazaér, rögtön a kertbe siet.

Majd jövőre

Szerettük volna meglátogatni az Alsógagyban élő Brindzár Zsoltot is, de ezekben a napokban az őszi munkák miatt folyamatosan kint van a földeken, hiszen gazdálkodik. Telefonon azért sikerült vele beszélni. Az idén ő sem vitte el versenyre a termését, pedig termett egy 180 kilós és egy 250 kilós is. Tavaly azonban ő lett az országos tökbajnok, a több mint 304 kilós Törpillával.

– Tavaly még az volt a tervem, hogy termesztek egy 660 kilós tököt, de aztán közbejött valami. Mégpedig az, hogy sikerült magot szereznem a világrekord tökből, ami Belgiumban termett. A közösségi oldalon a töktermesztők csoportjában rendezett árverésen jutottam hozzá a maghoz, valamint egy másikhoz is, aminek szintén nagyon jó a genetikája. Ezt a kettőt poroztam össze, és a terméseket az idén nem részesítettem különleges gondoskodásban, csak ridegen tartottam. Várom, hogy jól beérjenek, hiszen akkor lesznek életképesek a magjaik. Jövőre azonban mindent megkapnak majd a termések, amire csak szükségük van. Nem merek jósolni, de nagyon szeretném, ha elérné a 660 kilót. Ha nem, addig pumpáljuk, amíg meg nem lesz – tette hozzá nevetve Zsolt.

Mint mondta, a gigantikus tökök magjával jól lehet kereskedni, a világ minden pontjáról érdeklődnek irántuk. Egy óriástöknek olyan 250-300 magja lehet.

– Számomra a töktermesztés hobbi, igazi kihívás, és ez azért jó, mert szeretem a kihívásokat. Mindennel felér, ahogy látom a termések növekedését. Az pedig, hogy tavaly tökbajnok lettem, hihetetlen öröm – fogalmazott Zsolt, akinek egyébként gyerekkori álma volt az óriástök-termesztés. Azonban csak öt évvel ezelőtt kezdett el vele foglalkozni. Az első évben egy hagyományos magból 15 kilósat termesz­tett. A második évben egy 35 kilós sikerült, a harmadik évben pedig már ott volt a Rácalmási Tökfesztiválon 85 kilós neveltjével, amivel elnyerte a legszebb tök címet. Akkor elhatározta, hogy a következő évben előrukkol egy 300 kilóssal, ami sikerült is. Szurkolunk neki, hogy jövőre ismét ő lehessen a tökbajnok.

(A borítóképen: Elek István az idén különleges tököt termesztett)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában