Világnap

2021.10.20. 12:00

Figyeljünk a gyerekkori csontképződésre!

A csontritkulás elleni küzdelem jegyében kampányolnak évek óta a betegség világnapján, október 20-án.

Apagyi Beáta

Fotó: Shutterstock

A csontritkulás (oszteoporózis) a csontképzés-csontbontás egyensúlyának felborulása következtében alakul ki. A csontok szilárdságát biztosító ásványi anyagok mennyisége csökken, a csontok szerkezete károsodik, anyaga kóros mértékben leépül, új csontképződés hiányában a csonttömeg megfogyatkozik, az érintett csontok teherbíró képessége, rugalmassága csökken, azok meggyengülnek, már kis erőbehatás esetén is könnyebben törhetnek – így írja le a betegséget a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő internetes oldalán.

Néma kór

A magyar lakosság több tízezrét érinti évente combnyaktörés, csigolya-összeroppanás, csuklótörés. Ezek közül a combnyaktörés a legveszélyesebb. Az oszteoropózist „néma kórnak” is nevezik, hiszen sokáig alig vagy semmilyen tünetet nem okoz, így oda kell figyelni a veszélyeztetettek esetében az időben történő szűrésre, majd a kivizsgálást követően a megfelelő terápia beállítására.

Dr. Kresák Ilona reumatológus korábbi írásában rávilágít arra, hogy a helytelen táplálkozás és az inaktív életmód meghatározó szerepet játszik a csontritkulás kialakulásában. Javaslata alapján már kisgyermekkorban oda kell figyelni a gyerekek táplálkozására, a rendszeres aktív, mozgásban gazdag életmódra ahhoz, hogy körülbelül 25 éves korukra megfelelő minőségű és mennyiségű csontjuk alakuljon ki. „Statisztikák igazolják, hogy az iskolában minden tíz gyermekből négy gyermek jelentősen kalcium-, és a felnőttek 70 százaléka súlyosan D-vitamin-hiányos. Ha nem fogyasztunk tejet vagy tejterméket, akkor szükséges kiegészíteni a kalciumbevitelt valamilyen készítmény formájában. Erre legelőnyösebb a kalcium-citrát, mert ritkán okoz gyomor, bélrendszeri panaszokat, könnyen és jól felszívódik. Gyerekkorban naponta 1500 milligramm, felnőtt korban 1000-1100 milligramm a napi ajánlott bevitel kalciumból. Szeptembertől májusig feltétlenül szükséges 2000-3000 NE (nemzetközi egység) D-vitamin naponta történő szedése.” – írja a szakember. Továbbá hozzáteszi: a csontritkulás kialakulásának veszélyeztető tényezői közé tartozik a pajzsmirigy-túlműködés, felszívódási zavarok, gyulladásos bélbetegségek, inzulinos cukorbetegség, bizonyos gyógyszerek tartós szedése (szteroidok, vérhígítók) dohányzás, túl sok koffein fogyasztása.

Ezért is rendkívül fontos a világnap üzenetét szem előtt tartani, miszerint: töltsük aktívan napjainkat, étkezzünk kalciumban és fehérjében gazdagon, valamint biztosítsuk a megfelelő D-vitamin mennyiséget a szervezet számára.

(A borítóképen: A rendszeres orvosi vizsgálat segít a gyermekkori csontritkulás megelőzésében)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában