Kertművelés

2021.10.10. 15:30

Feladat most is akad

Most már készülni kell a télre, ami termésünk maradt, azt takarítsuk be.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Elég vegyes az időjárásunk így október elején, de úgy tűnik, hogy lassan búcsút inthetünk a vénasszonyok nyarának, és készülhetünk a télre a kiskertekben is. Ennek az időszaknak pedig szintén megvannak a maga feladatai.

– Fontos teendőink vannak a fagyok előtt, hogy növényeink tavasszal újult erővel díszítsék otthonunkat – hívja fel a figyelmet Konkoly Andrea dísznövénykertész, a Dr. Park tulajdonosa. Ősszel érdemes például rózsát ültetni, nagy előnye, hogy tavasszal egy erős, begyökerezett növényállomány fog kihajtani.

Ültethetők a hagymások

Eljött az idő a tulipán, nárcisz és egyéb tavasszal virágzó hagymás növények ültetésére, melyeket célszerű az ágyások szélére csoportosan ültetni. Nagyon fontos, hogy jegyezzük meg, hova kerültek, különben tavasszal könnyen kiáshatjuk a már begyökerezett hagymákat, gumókat, mutatott rá a szakember.

Lassan itt az ideje az őszi faültetésnek is, amellyel kapcsolatban a szakember arra figyelmeztet, a kivágott fa helyére ne ültessük ugyanazt még egyszer.

– Általános szabály, hogy a kipusztult, elöregedett, kivágott fák helyére nem szabad ugyanolyan gyümölcsfát ültetni. A fák ugyanis hosszú évekig, esetleg évtizedekig álltak ugyanazon a helyen, és felhasználták a talajban levő tápanyagokat, főleg a mikroelemeket. Ezenkívül életműködésük, tápanyagcseréjük során olyan anyagokat választottak ki, amelyek az utánuk ültetett, azonos fajú fák számára mérgezőek. Ezért a kipusztult fák helyére néhány évig ne ültessünk csemetét – magyarázza.

Lehet metszeni a meggyés cseresznyefákat, de eltávolíthatjuk most a dió száraz ágait is.

– Most lehet a diófákról lefűrészelni vagy ollóval levágni a száraz, illetve fölösleges ágakat. Ha erre szükség van, ne mulasszuk el a kínálkozó alkalmat! Más időpontban nem szabad a diófához ollóval, illetve fűrésszel még közeledni sem, mert olyan erős a gyökérnyomása, hogy a seben keresztül literszám veszti el a nedvét – mondja Konkoly Andrea.

Ideje lesz lassan a muskátlikat is a teleltetőhelyre vinni. A muskátli fagyérzékeny növény, amelynek a fagypont alatti hőmérsékleten minden része elfagy, ezért fagymentes, lehetőleg egyenletes hőmérsékletű helyiségben kell teleltetni. Mostanra a burgonyát, sárgarépát, gyökeret már mindenki felszedte – ha valaki mégsem tette volna, jelezzük, hogy késésben van. Viszont az édesburgonya, vagyis a batáta még október második feléig földben maradhat, bár a felszedés időpontja függ az ültetéstől is. Ugyanis a szakemberek szerint az ültetést követő 100-110 napban ideális betakarítani a batátatermést.

Kint van még a kertben a sütőtök szinte mindenhol, ugyanis a tapasztalatok szerint, ha az első fagy már megcsípte a termést, akkor lesz igazán édes. Ha azonban esik az eső, nem árt ellenőrizni.

(A borítóképen: Ültethetjük a tulipánt és a többi hagymás virágot)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában