Növénytermesztés

2021.10.17. 12:00

Érdemes a petúniát „elrakni” a téli időre

Akár teljes növényként vagy dugványként is át lehet menteni jövőre.

Horváth Imre

20210319 Arnót fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Bénó kertészet virágai. képen: PETÚNIA

Fotó: Ádám János

A petúniát elég kevesen szokták teleltetni, ha szabad földbe ültetett növényről van szó, mivel egyébként nem egy drága vagy nehezen megtermő virágfajtáról van szó. Vagy legalábbis így volt korábban. Az utóbbi években azonban számtalan új színkombináció jelent meg a kertészetekben, némelyik még egészen ritka, így egyre többen próbálkoznak a megmentésével, ami egyáltalán nem nehéz, így érdemes belevágni.

Fagy ne érje

A növényt első lépésben vissza kell vágni 6-8 centisre, majd óvatosan kiásni, és már mehet is virágcserépbe és a téli helyére. Nem túl nagy igényű növényről van szó, nem kell túl melegben lennie, fűtetlen helyiség is megteszi, a lényeg, hogy fagy ne érje. A petúniára is igaz a teleltetés fő szabálya: igyekezzünk visszafogni az életfunkcióit, hogy ne induljon fejlődésnek, mert az túl nagy energiafelhasználást jelentene számára. Ezért nem kell túl gyakran locsolni, akkor is csupán annyira, hogy nedves legyen a föld. Fényre azért szüksége van, így ne tegyük túlságosan árnyékos, sötét helyre. Némi tápoldatot óvatosan adagolhatunk neki.

Ha nem akarunk a teljes növénnyel próbálkozni, akkor pár centis dugványokat is vághatunk róla, amiket vízben kell gyökereztetni meleg helyen, majd cserépbe ültetni.

A jó idő közeledtével aztán tegyük napos helyre, kapjon több tápanyagot és vizet, és amint fejlődésnek indul, és a kinti hőmérséklet is megfelelő, már ültethetjük is ki vissza a kertünkbe.

(A borítóképen: Egyre több színkombinációja akad)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában