27. Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozó

2021.10.20. 15:30

Énekszóval teltek meg a templomok

Tizenhét énekkar lépett fel az idén az egyházzenei kórustalálkozón.

Hegyi Erika

Fotó: Bujdos Tibor

Az elmúlt vasárnap zárt a 27. Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozó, a záró hangverseny helyszíne a belvárosi református templom volt. Mivel tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt a kórustalálkozó, most annál nagyobb örömmel vettek részt a kórusok a programokon.

Az idén 17 kórus érkezett a rendezvényre, tudtuk meg Veczán Pálné Judittól, a találkozó egyik szervezőjétől. Ezúttal olyan kórusok is jelentkeztek, melyek első alkalommal vettek részt az eseményen, például a Tiszaladányi Református Énekkar vagy a Miskolc-Avasi Örömhír Kamaraegyüttes, de olyan énekkarok is akadtak, amelyek azért nem tudtak eljönni, mert tagjaik közül sokan megbetegedtek. Az ötnapos rendezvény első napján zsoltáréneklő versenyen mutathatták meg az óvodások és diákok tehetségüket a Fráter György Katolikus Gimnáziumban.

– Igazából nem is verseny volt, hanem bemutatkozás. Négy kategóriában zajlott, az óvodásoktól a középiskolás korosztályig. Mindenki kapott elismerést, arany vagy ezüst oklevelet. A versenyen részt vevő, tehetséges gyerekekre tudják majd építeni a jövő kórusait a gyülekezetek és az iskolák. Az idén 68 gyerek jelentkezett a zsoltáréneklő versenyre, és felfedeztünk egy kiemelkedően tehetséges kislányt, Vígh Adélt, aki a Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium 2. osztályos tanulója. Fellépett a záró hangversenyen is, ahol vastapsot kapott – mesélte Veczán Pálné.

Elmondta azt is, hogy a kórustalálkozó minden napját más és más helyszínen tartották. Csütörtökön a Mindszenti templomban csendült fel az énekszó, pénteken a Szentháromság ortodox templomban, szombaton a tállyai evangélikus templomban, vasárnap pedig a Kossuth utcai belvárosi református templomban. A tállyai hangversenyt egy egész napos kirándulással kötötték össze.

Zenei élmények

A kórustalálkozó Veczán Pál nevét viseli, aki 1976-tól a diósgyőri evangélikus gyülekezet lelkésze volt, 1997-től pedig a Borsod-Hevesi Egyházmegye esperesi tisztét is betöltötte. 1998 és 2002 között önkormányzati képviselő volt, 2004-ben hunyt el.

– Néhai férjem azért indította el 1994-ben a rendezvényt, hogy az egyházi kórusok bemutatkozzanak, megismerjék egymást, tanuljanak egymástól. Cél volt az is, hogy az emberek elcsendesedjenek, gondolataikba mélyedjenek, gyógyító erejű élményeket szerezzenek, és hogy az egyházi zene olyan lehetőséget adjon, melyet szavakban nem lehet kifejezni. Férjem halála után a találkozó felvette a nevét, és kibővült olyan kórusokkal is, melyek nem egyházi kórusok, de egyházi kórusműveket is énekelnek. Így lett a találkozó egyházzenei találkozó – tette hozzá Veczán Pálné.

(A borítóképen: A miskolci Mindszenti templomban is énekeltek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában