Kisállat

2021.10.10. 12:00

Emberek között is fertőzhet a veszettség

Egy állatpopuláció hetvenszázalékos oltottságánál megfékezhető a veszettség terjedése.

Detzky Anna

2020.05.18. Szabolcsfalu Kezdődik az ebek oltása Pécsett. Dr. Hartung István állatorvos a Szabolcsfaluban kezdte meg a kutyák veszettség elleni oltását. Fotó: Laufer László ll Dunántúlki Napló

Fotó: MW

A legtöbb felelősen gondolkodó gazdi számára rutinfeladat a veszettség elleni oltások rendszeres beadatása. Azonban azt már kevesebben tudják, hogy mi a teendő, ha egy állat, amely akár veszett is lehet, megharap bennünket. Erről érkezett kérdés olvasónktól, aki a szeptember 28-i veszettség elleni küzdelem világnapja kapcsán érdeklődött.

Cicáknak erősen ajánlott

– A jelenlegi statisztikák alapján minden kilencedik percben meghal valaki veszettségben a világon, a legtöbben Afrikában. Úgyhogy ez egy nagyon súlyos, gyógyíthatatlan betegség, bár Magyarországon embereknél a kilencvenes évek óta nem találkoztunk vele. Viszont rókákban, denevérekben és más vadállatokban időről időre kimutatják, ezért továbbra is kockázatot jelent – hangsúlyozta dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szak­állatorvos. – Romániában és Ukrajnában időnként tömegesen előfordul hobbiállatoknál is. Hazánkban a kutyáknak kötelező, a kijáró macskák számára pedig ajánlott a veszettség elleni oltás, amit szintén érdemes komolyan venni. Ha egy területen az állatállomány 70 százaléka be van oltva, azzal ott teljesen felszámolható a járvány és az emberi fertőződés kockázata is. Emiatt szomorú, hogy néhányan igyekeznek elkerülni kedvenceik beoltatását. Nem hivatalos becslés szerint hazánkban jelenleg körülbelül a kutyáknak a fele van beoltva.

Ne halasszuk a vizsgálatot!

– Amennyiben egy beoltott kedvencet megtámad egy másik állat, amelyik veszett is lehet, attól függetlenül, hogy a hobbiállat védett, a hatóság megfigyelést és karantént rendel el. Vadállatoknál ugyanez az eljárás, ha megoldható a megfigyelés. Megmart emberek esetében a háziorvost minél hamarabb föl kell keresni, és 14 napig házon belül kell maradni, amit a humán egészségügyi hatóság is nyomon követ. Ezek az események járványügyi nyomozást vonnak maguk után, hogy elkerülhető legyen a járvány kitörése. A veszettség tipikus tünetei – bénulás, mozgáskoor­dinációs problémák, agresszió vagy túlzott szelídség – állatfajonként nagyon eltérőek lehetnek. Közös jellemzőjük, hogy olyan megnyilvánulásokat idéznek elő az adott fajnál, ami éppen az ellentettje a normális viselkedésének. A tünetek megjelenése előtt még lehetséges posztinfekciós vakcinázás, ami életet menthet – tájékoztatott az állatorvos.

Várják leveleiket!

Az Észak-Magyarország Kis­állat oldalán tanácsokkal segítik az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Az állatorvos szakértők, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre az olvasók kérdéseire, amelyeket az [email protected] címre várnak.

(A borítóképen: Fontos a kutyák oltása a veszettség ellen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában