A szabadság magvetői

2021.10.22. 15:00

Élő történelem két kötetben elbeszélve

Hatvanöt személyes beszámolót tartalmaz a forradalmi eseményeket idéző könyv.

Detzky Anna

A szabadság magvetői címmel jelent meg kétkötetes könyv a dél-borsodi térség 1956-os forradalomban betöltött szerepéről és az azt megelőző Fehér Partizánok lázadásáról. A szerző, Szíki Károly színművész 65 interjús összeállítását október 21-én a mezőkövesdi Rendezvényközpontban Hajdu Imre író mutatta be a szabadságharcosokra való méltó emlékezés keretében. Az eseményt Tállai András államtitkár, a térség ország­gyűlési képviselője, a könyv fővédnöke és főszponzora nyitotta meg. Dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere, mint támogató, szintén méltatta a munkát.

„Ma kettős ünnepet tartunk. A világunkat megrengető 1956-os forradalomra emlékezünk, és író emberként úgy gondolom, hogy minden új könyv megjelenése is ünnep – mondta Hajdu Imre. – Szíki Károly A szabadság magvetői című kötete a felejtésre mondott nemet. Sajátos módon eleveníti fel Dél-Borsod és az egyes ember forradalmát. A könyv valamennyi szereplője felidézi a saját bőrén elszenvedett embertelen, félelemmel teli kort, amelyet ki-ki magában hordoz immáron 65 éve.”

„Óriási értéket hoztunk létre a kötettel az 1956-os forradalom 65. évfordulójára. Ezt sok más település megirigyelheti – emelte ki Tállai András. – A könyv azokról az eseményekről is szól, amelyek előkészítették a magyar szabadságharcot. Ugyanakkor a forradalom utáni történésekről is. Olyan emberek beszélnek a kötetben, akik személyesen is megélték ezt az időszakot. Nagyon fontos a múltba tekinteni, mert sokak szerint a magyar társadalom még nem dolgozta fel 1956-ot, hiszen több mint 30 évig nem lehetett erről beszélni.”

(A borítóképen: Fontos a múltba tekinteni Tállai András szerint)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában