Elismerés

2021.10.03. 19:00

Elhivatottságot és szorgalmat díjaztak

Tanár és diákja egyszerre vehetett át kitüntetést a polgármestertől különböző érdemeiért.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: PH

Elismeréseket adtak át nemrégiben a község polgármesteri hivatalában. Az ünnepségen Bodnár Krisztián, Szirmabesenyő polgármestere a település nagyra becsült, szakmájukra hivatásként tekintő pedagógusainak köszönte meg több évtizedes, tiszta szívvel, hittel végzett munkáját. Az önkormányzat Bossányi Márta és Juhászné Molnár Mária hosszan tartó szolgálata előtt tisztelgett.

Gyerekre soha nem haragudott

Pályája kezdetén az édesapja volt az iskolaigazgató Szirmabesenyőben, a család egyöntetű döntése alapján inkább Miskolcon vállalt pedagógusi munkát. Csak akkor tért vissza szülőfalujába, amikor édesapja már nyugdíjba vonult – mesélte Bossányi Márta. A tanárnő 31 évet töltött az általános iskola tanáraként, előtte 10 évig Miskolcon tanított, szeptembertől már nyugdíjas. Annak idején boldogan tért haza, mert számára Szirmabesenyő „a világ közepe” – tette hozzá. Nagyon szereti az ott élőket, a gyerekeket, akiket a magyar, az orosz, később az angol nyelvre oktatott. Ezen túl pedig végig osztályfőnökként is tevékenykedett.

Az elismerés, amit az önkormányzattól kapott, a településen élők megbecsülését fejezi ki számára, ezért sokat jelent neki – mondta.

Nem gondolt arra, hogy máshol éljen vagy tanítson. A település elhelyezkedése minden szempontból tökéletes, közel van a városhoz, ahol gyorsan elérhető bármilyen szolgáltatás vagy kulturális program, hiszen nagyon szeret színházba járni – avatott be a pedagógus. Annak láttatására, hogy mennyire jó közösségben él, egy példát említett: ha reggel 9-kor elindul kenyérért, 12-re biztosan hazaér, hiszen a 10 perces út alatt számos jó ismerőssel, szomszéddal, volt tanítvánnyal találkozik, akikkel szót váltanak.

A szakma szeretete vezette

Soha nem érezte úgy, hogy változtatnia kellene, mert jó helyen volt. Az alapképzettsége tanító, de végigjárta a ranglétrát, és folyamatosan tanult. Szakvizsgázott pedagógus, pedagógiai szakértő és mesterpedagógus is, két cikluson keresztül az iskola igazgatója volt – mondta Juhászné Molnár Mária. Most már nyugdíjas, de 42 évig volt az általános iskola tanári karának tagja. Nagyon szereti a szakmáját, számára maga volt a hivatás, az elhivatottság – hangsúlyozta a pedagógus. Azt csinálta, amit mindig is szeretett volna, ezért szerencsésnek tartja magát. Szívügye volt a matematika és a természetismereti tantárgyak oktatása. A településen élők generációit tanította, mely által rengeteg pozitív visszajelzése volt, továbbá sikereket ért el vezetőként is. De az önkormányzatban is szerepet vállalt, korábban képviselőként, jelenleg már alpolgármesterként is segíti a munkát. A település életében az iskola mindig fontos szerepet töltött be, ezért a közéletben, a közösségben mint helyi lakos is részt vállalt – emelte ki a pedagógus. A polgármestertől és az önkormányzat testületétől kapott elismerést nagy szeretettel fogadta.

Gyorsan lett világbajnok

Kitüntetésben részesült ezen az alkalmon még a szintén szirmabesenyői Böszörményi Bendegúz, aki immáron egy ifjúsági-világbajnoki aranyérem tulajdonosa. Az elismerés a kajak-kenu sportban elért eddigi eredményeinek és annak szólt, hogy a település hírnevét öregbíti. Egykori osztályfőnöke, Bossányi Márta jelenlétében vehette át a teljesítményéért járó elismerést Bendegúz, aki óvodáskorától Szirmabesenyőben él. Jelenleg középiskolás, a Zrínyi Ilona Gimnázium tizenegyedikes tanulója. A sport – egészen pontosan a kenu – 2015 óta része az életének, melyben gyorsan érte el sikereit. Szeptember elején nyerte el az ifjúsági világbajnoki címet vegyes párosban, a Portugáliában megrendezett versenyen.

A Borsodi Örökmozgó Vízisport Alapítvány csapatának tagja – tudatta Bendegúz. Eddig ez a legrangosabb helyezése, hiszen ez az első világbajnoki címe. Ezt megelőzően az európai országok számára megrendezett Olimpiai Reménységek Versenyén szerzett második helyet. Mindezek a kiváló eredmények vezettek oda, hogy a település önkormányzata elismerését fejezze ki. Megtiszteltetés és öröm volt számára, hogy Szirmabesenyőben – ott, ahol a családjával él – kapott kitüntetést – mondta a sportoló. Hozzátette: barátaitól, a községben élőktől is sorra kapta a gratulációkat, ami szintén jóleső érzés volt. Eddig is nagyon szerette a települést, ahol lakik, az általános iskolás évekre jó szívvel emlékszik vissza, hiszen még csak pár éve fejezte be ott tanulmányait.

A település közösségének köszönetét fejezte ki a fiatal világbajnok azért, hogy érdemesnek találták a kitüntetésre.

(A borítóképen: Bodnár Krisztián, Juhászné Molnár Mária, Bossányi Márta és Böszörményi Bendegúz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában