Családok

2021.10.22. 14:00

Élénk még az őszi utazási kedv

Telt házas őszi szünetre és hosszú hétvégére számítanak megyénk szállásadói.

Apagyi Beáta

Fotó: ÉM

A szeptember jól vizsgázott, ami a vendégéjszakák számát illeti, ugyanis 65 százalékkal haladta meg a tavalyi adatot. A közeledő őszi szünet, a hosszú hétvége további okot adhat a növekedésre. Az Észak által megkérdezett szállodák telt házas időszakra készülnek, a foglalások alapján úgy tűnik, egyelőre nem csökken az utazási kedv.

A családoké a főszerep

– Kiemelkedően jó nyarat sikerült zárnunk 2021-ben, és az ősz ott folytatódott, ahol a nyár végződött. A vendégek összetétele változott csupán. Az egyéni vendégek mellett több üzleti, céges ügyfelünk érkezett konferenciára, csapatépítésre és tréningre. A hétvégi napokon továbbra is a családoké a főszerep ebben a szép őszi napsütéses időben – mondta Tóth Renátó, az Avalon Park Kft. operatív szállodavezetője. – Az őszi szünet már a kezdetektől kiemelt időszak szállodánkban, elsősorban a 2015 óta minden évben nagy sikerrel megrendezett halloweeni programoknak köszönhetően. Idén is telt házzal üzemelünk végig. Pillanatnyilag nincsen érvényben semmilyen járvány­ügyi korlátozás, így szállodánk is ennek megfelelően bárki számára látogatható. Természetesen – ahogyan eddig is – folyamatosan figyelemmel kísérjük a szabályozásokat, és annak megfelelően cselekszünk majd. A külföldi utazók száma minimális, akik érkeznek, azok is jobbára üzleti utazók – tette hozzá.

90 százalék felett

Bágyi Péter, a sárospataki Hotel Bodrog Wellness szállodaigazgatója így nyilatkozott: „Rengeteg család tervezi pihenését az őszi szünet idejére. Teljes kapacitással működünk, szállodánkban 90 százalék feletti telítettség várható a jövő héten és a hétvégén, ahogy a régió szállodáinak többségében is. Az időjárás egészen jónak mutatkozik, ennek megfelelően sokan fogják a pihenésüket wellnessezéssel, illetve kulturális programokkal összekötni. Azt tapasztaljuk, hogy a legtöbb vendég már nem két-három héttel, hanem az érkezés előtt néhány nappal bonyolítja le foglalását, ez a módszer a Covidnak köszönhetően alakult ki, amire a vendégfogadó helyek fel vannak készülve. A vendéglátóhelyeken egyelőre semmilyen különleges korlátozás nincs érvényben, nem kell kötelezően védettségi igazolvány, illetve nem kell maszkot használni a jogszabályi háttér szerint. Azt látjuk, hogy talán ennek is köszönhető a kiemelkedő utazási kedv” – mondta.

– Mióta a Covid belépett az életünkbe, különösen odafigyelünk a kézfertőtlenítők kihelyezésére, a takarítószemélyzet nagy körültekintéssel fertőtleníti a közösségi tereket és a szobákat, illetve nagy hangsúlyt fektetünk a légkezelő berendezések maximális tisztaságára. Sajnos külföldről érkező foglalások szinte alig vannak. Sárospatakról és a Hotel Bodrogról tudok egyértelműen nyilatkozni, de ugyanezen információkat kaptam a régió többi szállodáitól is. Normális körülmények között, a nyári szezonban városunkban a szlovák és a lengyel létszám a jelentős, ebben az évben számuk elenyésző volt – folytatta.

Nehéz helyzetben

– Padlón van a szakma, rengeteg a pályaelhagyó, ami a régióban is érezhető, a fővárosban talán ennél is jobban. Mi megtartottuk minden kollégánkat, mivel tudtuk azt, ha egy embert is elengedünk, azzal bizalmatlanságot keltünk a többiekben, továbbá azzal is tisztában voltunk, hogy ha a nyitás pillanatában nincs meg a régi, jól összeszokott csapat, az újraindulás halálra van ­ítélve. Ennek ellenére folyamatosan keressük a jó szakembereket, hiszen tőlünk is többen távoztak pályaelhagyóként az utóbbi időben. Jelenleg is nehéz helyzetben van a szektor, talán először 2023 nyarán lesz felmérhető az összes kár, amit elszenvedett a Coviddal nehezített időszakban – feltételezte Bágyi Péter.

(A borítóképen: Az őszi szünet mindig kiemelt időszak az Avalonban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában