A Tojás világnapja: október 8.

2021.10.09. 19:45

Egyik alapételünk a tojás

Huszonkét éve van világnapja a tojásnak, mert a „jó bornak is kell a cégér”.

Bacsó István

Fotó: Shutterstock

Érdekes, ahogy időről időre változnak a vélekedések és az ízlések az ételeinkkel kapcsolatban. Amíg ezer éveken át nem volt magától értetődő, hogy minden napra jut étel, van reggeli, ebéd és vacsora, addig az emberek annak örültek, ami volt. Manapság nem egyszerűen válogatósak lettünk, de próbálunk tudományosan étkezni!

Pró és kontra

A tudomány pedig mindig kész kiszolgálni az igényeket. Lásd az elhíresült „brit tudósokat”, akik mindenről mindent tudnak igazolni és cáfolni is. Így aztán néhány évente kiderül alapvető élelmiszereinkről, hogy károsak számunkra. Így volt ez már a húsfélékkel, a tejjel, a kenyérrel is, és hogyan maradhatott volna ki a tojás? Nem is maradt ki.

Hallottuk, hogy a hús rákkeltő, a tejet az embergyerek nem tudja jól megemészteni, mert voltaképpen a kisborjúnak készül, a kenyér tele van szénhidráttal, a tojás meg koleszterinnel ront ránk. Mondták. Aztán kis idő múlva mást mondtak, sokszor az ellenkezőjét. Szerencsére mindig megszólaltak józan hangok is, hogy együnk bármit, ami jólesik, de mértékkel.

A Nemzetközi Tojásszövetség a tojás elleni kampányok után – amelyek a túl magas koleszterintartalomra ­hivatkoztak, de a valós kockázatokat nem igazolták –, érzékelve a fogyasztás drasztikus visszaesését és a kialakuló félelmet ezzel a természetes és ősidők óta az étrendünkön lévő alap­élelmiszerrel szemben, 1999-ben meghirdette a tojás világnapját.

Minden októberben

Azóta minden év októberének második péntekén, ma már egyre több országban, rendezvények sorozata hívja fel a figyelmet arra, hogy a tojás egészséges és nélkülözhetetlen táplálékunk. Tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal és a legjobb minőségű fehérjével, amit a szervezetünk kaphat.

Tápanyag-összetétele valóságos kincsesbánya a szervezetnek, biológiai értéke az anyatejével egyező.

Mikroelemek, vitaminok

Negyvenféle fehérjét tartalmaz, tizennyolcféle aminosavat és A-, D-, E-, B1-, B2-, B5-/pantoténsavat, B6-, B9-/folsavat, B12-vitamint! Mikroelemekben is rendkívül gazdag: vas, cink, réz, magnézium, szelén, kalcium, foszfor, kálium van benne. Lehetne ennél jobb?

Tésztaétel tojással

Tojás konzervvagdalttal, nokedlivel

Hozzávalók

– 8 db főtt tojás

– 400 gramm vagdalt hús (konzerv)

– 1 közepes fej vöröshagyma

– 2 teáskanál fűszerpaprika

– 1 csipet só, bors ízlés szerint

– őrölt fűszerkömény ízlés szerint

– 5 teáskanál olíva- vagy napraforgóolaj

– 2 dl víz

Elkészítés

Kevés olajon megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a pirospaprikát és a vagdalt húst. Amint megpirultak, felöntjük egy kis vízzel, és beletesszük a fűszereket. A megfőtt tojásokat daraboljuk – akár hosszában negyedeljük – és összeöntjük a már megpörkölt alkotórészekkel. Amint együtt is rotyogtak néhány percig, kész. Valaki nokedlivel szereti, de a főtt tészta sem rontja el.

(A borítóképen: Míg máshol tésztával, nálunk főleg nokedlivel kedvelt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában