Fazola-nap

2021.10.11. 19:00

Egy napra feléledt az őskohó (videóval)

Az egykori kohászok sokáig reménykedtek, hogy Diósgyőrben újraindul a kohászat.

Hegyi Erika

Fotó: Ádám János

Benépesült szombaton a újmassai őskohó környéke. Itt rendezték a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a hagyományos Fazola-napot. A megnyitót és a kohászavatót követően történt a látványcsapolás, mely azt volt hivatott bemutatni, miként született egykoron az ércből vas. A csapolást Nagy László, a Megépszer Kft. ügyvezető igazgatója indította el, akit a hagyományőrző kohászok tiszteletbeli kohásszá választottak és avattak.

Egész nap egyéb színes programok várták a vendégeket: földtudományi, öntészeti, madártani és gombászati bemutatók, valamint különböző gyermekfoglalkozások. Mindezek mellett tárlatvezetésre is hívták az érdeklődőket.

– Diósgyőrben 2008-ban szűnt meg a kohászkodás, és attól kezdve reménykedtünk, hogy ez a nagy múltú ipar újraindul – mondta az Északnak Nyitray Dániel, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület diósgyőri vaskohászszervezetének elnöke. – Sajnos ma már úgy tűnik, hogy erre nincs esély. Ezért szeretnénk a hagyományainkat megtartani, és a városban élő, egykori kohászokat összetartani. Minden hónap első hétfőjén találkozunk.

Nyitray Dániel elmondta azt is, hogy azért választották Nagy Lászlót tiszteletbeli kohásszá, mert a cége a mai napig a valamikori kohászati művek területén van, és szemtanúja volt annak a pusztulásnak, ami az évtizedek alatt végbement. Látta, miként tűnnek el az emlékek, és nagyon sokat tett annak érdekében, hogy a megmenthető értékek megmaradjanak, például a muzeális jellegű objektumok.

Üllő és kalapács

Miközben beszélgettünk, a kovácsok már javában ütötték a vasat az őskohó mellett berendezett alkalmi kovácsműhelyben. Iván Dávid és Kis-Orosz Gábor azt mutatták meg az érdeklődőknek, miként lehet a kemény vasat megmunkálhatóvá tenni.

Gábor az Északnak elárulta, számukra a kovácsolás csak hobbi. Dísztárgyakat vagy kerítéselemeket készítenek.

– Én hegesztő vagyok, Dávid pedig CNC-s. Amikor a vasútnál dolgoztam, ott még folyt kovácsolás, akkor tetszett meg az a szakma. Dávid pedig egy kovácsmesterhez járt tanulni, a mezőkövesdi Lengyel Lászlóhoz. Nehéz munka, de van szépsége. Aki ezt megérzi, azt megtartja a tűz – fogalmazott Gábor.

A Miskolci Egyetem két kara is érdekes bemutatókkal készült. A Műszaki Földtudományi Kar standjánál például sztereomikroszkópokon keresztül lehetett megvizsgálni a különböző kőzeteket és ásványokat.

Szalontai Lajos, a kar oktatástanulmányi dékánhelyettese magyarázta el, hogy minden azzal kezdődik, amikor a geológus mérnökök megtalálják a nyersanyagot, majd megkezdődik annak kitermelése a föld mélyéből. Az érdeklődők az olajipari terepasztalon tanulmányozhatták, miként történik az olajtermelés, de azt is megtudhatták, hogy mi minden készül olajból. Majd arról beszélt, hogy a náluk végzett mérnökök a geotermikus energia hasznosítását is ismerik, ami azért fontos, mert megújuló energiáról van szó. Végül felhívta a figyelmet, a kar laboratóriumai nemcsak a nyílt napokon látogathatók, hanem bármikor kereshetik őket az osztályfőnökök.

https://boon.hu/video/fazola-nap-az-omassai-oskohonal/

(A borítóképen: Megmutatták, hogy tehető megmunkálhatóvá a vas)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában