Állatvilág

2021.10.12. 09:30

Egy helyen a madaraink

Először jelent meg Magyarország madáratlasza, amely négy híján minden nálunk költő fajt tartalmaz.

Detzky Anna

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Forrás: MME

Fotó: Nagy Károly

Több száz madárfelmérő és kutató tízévnyi munkája eredményeként jelent meg a Magyarország madáratlasza című könyv, az Agrárminisztérium és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közös kiadásában – írja közleményében az MME. Az atlasz 800 oldalon, 1,5 millió karakternyi szöveggel, 1700 térképpel és grafikonnal, valamint másfél száz fotóval mutatja be 420 vadon élő hazai madárfaj elterjedését, állománynagyságát, természetvédelmi helyzetét. A könyv nyomdai költségeit az Agrárminisztérium által koordinált projekt finanszírozta, amely 2016-ban indult. A kiadvány kézikönyv formájában egyelőre csak a szakmai közösségben terjed, de teljes anyaga megtalálható az interneten az oldalon. Ehhez kapcsolódik a Madáratlasz Program (MAP), ami egy elektronikus, online elérhető adatbázis, a madártani adatok folyamatosan frissülő, térképekkel illusztrált gyűjtőportálja.

Mindenkinek ajánlják

– Magyarország madáratlasza a 2019-ig megfigyelt, mind a 420 nálunk költő madárfaj életmódját leírja. Azóta még azonosítottak négy új fajt, ami nem szerepel benne – mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. – A könyvvel széles körű olvasóközönséget céloztunk meg. Érthető, köznapi nyelven íródott, ezért bárki, akit érdekel a hazai madárvilág, el tudja olvasni az interneten. Emellett ajánljuk a madármegfigyelőknek, madarászoknak, nemzeti parkok természetvédelmi őreinek, vadászoknak, agrárgazdáknak és bárkinek, aki forrásként szeretné felhasználni. Az első 1100 példányt a szakemberek tarthatják majd a kezükben. Amennyiben azonban sikerül további pályázati forrást szerezni, tervezzük a második kiadást, amit már papírkönyv formában is elérhetővé tennénk mindenki számára.

A jeladós madarak segítségével minden eddiginél több adatot regisztráltak.

– A kiadvány anyaga több mint tíz éve folyó monitoring vizsgálat eredménye, amelyet átfogó madártani ismeretekkel rendelkező megfigyelők végeztek azonos módszertannal. Ők azok, akik bekapcsolódtak a Madáratlasz Programba is, amelynek külön protokollja és elektronikus űrlapja van. A mindennapi madaraink monitoringja pedig már 1999 óta folyik. A munkát jelentős mértékben segítette, hogy ma már sok gyűrűzött és jeladóval felszerelt madár is mozog Magyarország egén. Több olyan begyűjtött adatunk van, amelyet nem megfigyelés, hanem a küldött jel alapján rögzítettünk – tájékoztatott a szakember.

Természetvédelmi szempontból is nagy jelentőségű a madáratlasz megjelenése.

– A könyvben összegyűjtött tudásanyag segítségével könnyebben és gyorsabban tudunk helyes szakmai döntéseket hozni. A szóban forgó madármegfigyelési programok folyamatosak, ezért amint összegyűlik kellő mennyiségű adat, tervezzük a könyv folytatását. Ennek segítségével az adatok és a változások 20-30 éven belül összehasonlíthatóvá válnak, amelyeket ponttérképeken is lehet ábrázolni. Sőt a Magyarország madárfaunájáról leadott időszakos madármegfigyelési jelentésekkel már most összehasonlíthatók – magyarázta az MME szóvivője.

(A borítóképen: Egy helyes madárka a madáratlaszban szereplő 420 közül: a széncinege)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában