programsorozat

2021.10.05. 15:00

Edelényi Nyár után Edelényi Ősz

Kulturális kavalkád van Edelényben, amely a várossá válás 35 éves évfordulójához is kapcsolódik.

Horváth Imre

Forrás: Olvasónktól

A pandémiás időszak korlátozásainak feloldását követően, ahogyan országszerte, úgy Edelényben is elindultak a kulturális programok, rendezvények. A nyáron és a nyár végén is sok rendezvényen vehettek részt az érdeklődők, de az ősz talán még ettől is gazdagabb kínálattal rendelkezik.

Felbőgtek a veteránok

A nyári programsorozatot Szent Iván-éj napján indította útjára a város kulturális életét szervező, összefogó intézmény, a Hadobás Pál Művelődési Központ, Könyvtár és Közérdekű Muzeális Kiállítóhely. A gyerekeknek, családoknak szóló családi délutánon gyermekkoncert, népi hangszerbemutató, kézműves-foglalkozások, lufihajtogatás, arcfestés, gólyalábas komédiások és a Déryné Program támogatásával Fabók Mancsi bábszínháza várta az érdeklődőket. Ezen a hétvégén a nyári nap-éj egyenlőség alkalmából tartják a Múzeumok Éjszakáját. Ehhez az országos eseménysorozathoz kapcsolódott az edelényi Borsodi Tájház is. A családi délutánt követően nyitották meg az egykori könyvtáros, helytörténész, népművelő Laki Lukács László emlékkiállítását, aki a Borsodi Tájház egykori elindítója, később motorja volt. Sok kiállítás fűződik a nevéhez. Nagyrészt az ő lelkes szervezőmunkájának köszönhető a jelenleg is látogatható gazdag, sokszínű gyűjtemény. A Múzeumok Éjszakáját a tájház csűrjében megrendezett „korhatáros” pajzán bábszínház és végül fáklyás felvonulás, a borsodi földvár területén történő kollektív máglyagyújtás zárta, tudtuk meg Kércsi Tibortól, a művelődési központ igazgatójától.

Sikerült még tavasszal felújítani a tájház szabadtéri színpadát, amely a nyár során néptáncgálának és nagy érdeklődésre számot tartó nyári színháznak volt helyszíne. Szintén a Borsodi Tájház területe adott otthont a hagyományosan megrendezésre kerülő Veterán Motorok és Autók Találkozójának, ahol szebbnél szebb veterán autókat és motorokat tekinthettek meg az érdeklődők. A program felvonulással kezdődött, majd a tájház területén folytatódott. Délelőtt gyermekprogramok, majd a délután során triálbemutató, hangnyomásmérés, táncbemutató, végül környékbeli zenekarok koncertjei és „Trabarna” idevágó műsora várta a szórakozni vágyókat.

A Szent István királyunk ünnepéhez kapcsolódó hagyományos Edelényi Napok idén is gazdag programmal várta a helyieket és környékbelieket, melynek sok más fellépő mellett esti sztárvendégei Zoltán Erika és a Kormorán zenekar voltak.

Várostörténeti konferencia

A nyár után pedig jön az ősz. Ez már csak így van a természetben és Edelényben is. A nyári programok után gazdag őszi kulturális kavalkád is várja az itt élőket. Az őszi programsorozat egy várostörténeti konferenciával vette kezdetét. A település, Edelény 35 éve nyerte el a városi rangot. Ennek emlékére került megrendezésre a sokszínű, kiváló szakembereket felvonultató konferencia. A program résztvevői – még a régen itt élők is – sok új ismerettel gazdagodtak a város és a Bódva völgye földrajzi és irodalmi környezetét illetően. Nagyon gazdag történelmi múlttal is rendelkezik a város, hiszen itt állt egykor a borsodi földvár, mely egy időben a megye központja is volt. A borsodi földvár egykori részleges feltárásáról a legilletékesebb, dr. Wolf Mária régész, a feltárás egykori vezetője tartott érdekes és értékes előadást. A konferencia résztvevői a helyszínen megvásárolhatták Wolf Mária A borsodi földvár című kötetét.

– „Edelény a Rákócziak birtokában” címmel hallhattunk sok új ismeretet nyújtó előadást dr. Gyulai Éva történész tolmácsolásában. A történelmi emlékek mellett érdekes előadást hallhattak a résztvevők a település ipari múltjáról, az országban egykor az elsők között itt megnyitott szénbányájáról és cukorgyárának történetéről is. Mindezt Hadobás Sándor helytörténész, nyugalmazott múzeumigazgató kutatómunkája nyomán ismerhettük meg. A Bódva völgye irodalmáról, irodalmi színeiről dr. Kelemen Erzsébet helyi gyökerekkel rendelkező költő, író, irodalomtörténész tartott értékes, magával ragadó előadást – mondta az igazgató.

A közelmúltban a városi könyvtárban került megrendezésre hagyományteremtés szándékával a megye szépkorú versmondói számára meghirdetett Kalász László-szavalóverseny. A barátságos megmérettetésen a megyei, helyi és környékbeli versmondók mellett a határ túloldaláról, Nagyidáról is érkezett vendég Demkó András nyugalmazott mérnök személyében. A versenyt megtisztelte jelenlétével a család nevében ifjú Kalász László, a költő fia is.

Tökös Nap és Tankcsapda

Az elmúlt hétvégén az állatok világnapját megelőzően került megrendezésre szintén hagyományosan az Edelényi Kutyás Délután. Sikerült szép időt kifogni, vélhetően az állatok és a természet védőszentje, Assisi Szent Ferenc közbenjárása révén. Az állatok világnapját a természetszeretetéről ismert, a ferences rendet megalapító szent emléknapján, halálának évfordulóján, október 4-én ünnepeljük hazánkban is.

Az ősz hátralévő részében is sokszínű kulturális kínálat várja az itt élőket és az ide látogatókat. Idén is lesz hagyományos Tökös Nap, szüreti táncház, író-olvasó találkozó, településtörténeti fotókiállítás, papírszínház, helyi képzőművészek csoportos kiállítása, operett-nóta műsor az idősek hónapja zárásaként, Tankcsapda-koncert az Őszi Hacacáré sorozat keretében és Aranyosi Péter stand-up estje.

Természetesen a hősökről is megemlékeznek a városban. Október 6-án az aradi vértanúkra, október 23-án az 1956-os forradalom hőseire emlékeznek ünnepi műsorral.

(A borítóképen: Kutyás délután az állatok világnapján)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában