Egészség

2021.10.22. 13:00

Azonnali cselekvéssel megmenthető egy élet (videóval)

Segítenek a félautomata defibrillátorok, amelyek országszerte 1500 nyilvános helyen találhatók meg.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: ÉM

A hirtelen szívhalál naponta hetven áldozatot szed Magyarországon, azaz évente 25 ezer honfitársunk veszíti életét ennek következtében. Az időben megkezdett kézi újraélesztéssel sokan közülük megmenthetők lennének – erre hívta fel a figyelmet az Országos Mentőszolgálat Alapítvány az újraélesztés nemzetközi napja alkalmából.

Akár otthon, akár nyilvános helyen lesz rosszul valaki, sajnos a statisztika azt mutatja, hogy az esetek 90 százalékában felkészületlenségünk és félelmünk miatt meg sem próbálunk segíteni, és mire kiérnek a mentők, már késő. Pedig az időben megkezdett újraélesztéssel megháromszorozhatjuk a beteg túlélési esélyeit, de ha késlekedünk, minden egyes perccel 10 százalékkal csökken az életben maradás valószínűsége.

Az újraélesztés helyes módszere elsajátítható az Országos Mentőszolgálat „Tartsd életben! – Újraélesztés egyszerűen és gyorsan” videójából, amihez kilenc dokumentált sikeres újraélesztés köthető.

Civil hősök mentettek életet

Sikertörténet annak a hat diáknak az esete, akik nyolcadikos ballagásuk napján élesztettek újra egy férfit, aki a szemük láttára esett össze a villamossíneken. A videóban látottak alapján azonnal hívták a 112-t, és kézi mellkaskompresszióval életben tartották a bajbajutottat a mentők kiérkezéséig. Cselekedetük azért is példamutató, mert fiatal koruk ellenére megőrizték lélekjelenlétüket és mertek cselekedni, míg a forgalmas helyen többen is segítségnyújtás nélkül mentek el az áldozat mellett. Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány arra biztat mindenkit, hogy merjen cselekedni. Ebben segítenek azok a félautomata defibrillátorok is, amelyek országszerte mintegy 1500 nyilvános helyen találhatók meg. A laikusok számára kifejlesztett készülékek használatával a gépi hang utasításait követve, bármilyen előzetes képzettség nélkül is megmenthetjük egy bajbajutott életét. „Ne parázz, sokkolj! – Újraélesztés defibrillátorral” című kisfilmjük azt hivatott bemutatni, hogy bárkiből lehet életmentő, csak pár alapvető fogást kell elsajátítani hozzá.

(A borítóképen: Gyakorolható művelet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában