Állatmentés

2021.10.12. 14:00

Az M3-as autópálya mellett csavargott Csavargó

A gazdátlan kutyusra egy állatszerető ember talált rá, aki orvoshoz vitte, majd az állatsegítőkhöz.

Hegyi Erika

Forrás: MÁSA

Az M3-as autópálya mezőkövesdi lehajtójánál csavargott egy kutyus, aki végül a Miskolci Állatsegítő Alapítvány menhelyére került. Csúnya sérülései voltak, valószínűleg egy másik kutyával került nézeteltérésbe, de az is lehet, hogy közlekedési balesetben szerezte sebeit a fején és a fülén.

Szerencsére egy állatszerető ember talált rá, aki elvitte állatorvoshoz, majd a kutyus a MÁSA lakója lett. Itt a Csavargó nevet kapta, és az alapítvány munkatársai megállapították, hogy a sérülései nem túl súlyosak, a kutyus valószínűleg szépen felépül. Viszont kiderült, hogy teljesen süket. Kicsit félénk, de állapotát tekintve ez nem meglepő.

– Csavargó esete nem egyedi, szinte mindennapos, hogy forgalmas út mellől mentünk kutyusokat – mondta lapunknak Kovács Adrián, a MÁSA irodavezetője. – Úgy kerülnek oda, hogy a gazdájuk már nem akar róluk gondoskodni, ezért autóval elviszik a lakhelyüktől messzire, majd egyszerűen kilökik a kocsiból.

– Vannak úgynevezett kutyakitevő helyek, amelyeket már jól ismerünk, mert azokról a helyekről sok állat kerül hozzánk. Rájuk nézve rendkívül veszélyes ez a „megoldás”, hiszen a kutyus eddig zárt környezetben, lakásban vagy kertben élt, számára ismeretlen a forgalmas út. Simán nekiszalad bármelyik autónak, a legtöbb sérülés amiatt történik. Azt nem tudom, hogy Csavargó süketsége összefüggésben van-e az említett balesettel. Lehet, hogy nincs, és éppen a betegsége miatt szabadultak meg tőle – árulta el gyanúját az állatvédő.

Dobozban 6-8 kicsi

Elmesélte, hogy újszülött vagy pár hetes kiskutyákat is gyakran tesznek ki dobozban valamelyik forgalmas út mellé.

– Ilyenkor rendszeresen érkeznek hozzánk 6-8 fős kis családok, akik egy dobozban kuksolnak. Ha azonban senki nem találja meg őket, akkor a túlélési esélyük a nullával egyenlő. Télen különösen veszélyes pici kutyusokat kitenni, hiszen ha nem találják meg őket egy-két órán belül, akkor biztos, hogy elpusztulnak – osztotta meg velünk szomorú tapasztalatait Kovács Adrián.

Felhívta a figyelmet, ha a gazdi nem szeretne szaporulatot, akkor legjobb megoldás az ivartalanítás. Ha mégis megszületnek a kicsik, akkor már néhány napos koruktól kezdjen el gazdát keresni nekik. A gazdikeresésben segít a MÁSA is a közösségi oldal segítségével.

(A borítóképen: Rossz állapotban találtak Csavargóra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában