Testmozgás

2021.10.18. 15:30

Az enyhe ősz igazán a futóversenyek ideje

Biztonságos edzéssel készüljünk az aktuális próbákra.

Fotós: Shutterstock

Fotós: Shutterstock

Sem a vírus, sem a hőség nem akadályozhat meg most már minket abban, hogy újra átéljük a közösségi sportesemények leírhatatlan hangulatát. Mielőtt azonban belevágnánk, a hosszabb-rövidebb kihagyás miatt különösképpen fontos a helyes felkészülés. Oda kell figyelni, hogy az online edzőprogrammal kondiban maradók, a hosszabb ideig nem edzők vagy a víruson átesettek is biztonságosan teljesíthessék a távokat. Az elmúlt évtizedekben hazánkban és nemzetközi szinten is ugrásszerűen megnövekedett a közösségi sportesemények száma. A leggyakrabban 5, 10 kilométeres és félmaratoni távval várják vissza a vírus alatt otthon edzőket, az online versenyzőket és az újrakezdőket is. Sokan a karantén alatt is fitten tartották magukat az egyre szaporodó online edzőprogramokkal, de a szabadba, versenyekre való visszatérés így is fokozatosságot kíván. Az intenzívebb edzések, versenyek könnyen sérülésekhez vezethetnek. Ilyenkor a hőség kevésbé terheli meg a szervezetet, de még így is ajánlott az elmúlt évekhez képest kisebb terhelést, távot, lazább tempót bevállalni a versenyen és a felkészülés során is. A verseny előtt most különösen fontos az edzettségi állapotunk felmérése, ami egyébként hatalmas segítség lesz a reális célok kitűzéséhez is. Ha tudjuk vagy gyanítjuk, hogy átestünk a vírusfertőzésen, ez a lépés elengedhetetlen, mert az élsportolókhoz hasonlóan az amatőr sportolók szervezete is az eddigiektől eltérően reagálhat a fokozott igénybevételre.

(A borítóképen: A fokozatosságra azért nem árt figyelni)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában