hagyományőrzés

2021.10.19. 18:00

Átadták a derelyés tudományt

Idősek és fiatalok együtt készítették a krumplitöltelékes finomságot.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Generációk találkoztak egymással a hegyháti Csernelyben, ahol az idősebbek a krumplitöltelékes derelye elkészítését tanították meg a programra jelentkező fiatalok számára. A rendezvény érdekessége volt, hogy a helyszínek 2 éves kisgyerekkel és 92 esztendős dédmamával is lehetett találkozni, tehát valamennyi korosztályt átölelte a program.

A Csernelyi Derelyések Hagyományőrző Egyesület második alkalommal hívta össze a környéken élőket, de a HÍR védjegyes finomság elkészítésére kíváncsiak voltak Kazincbarcikáról, Ózdról, Hangonyból és a főváros környékéről is.

– Nagyjából hetvenöten szerették volna elsajátítani a derelyekészítés fortélyait, ez a létszám pedig mindenképpen örvendetes számunkra – árulta el Csorbáné Galambosi Erzsébet főszervező. – Nekünk, helyieknek pedig nem volt más dolgunk, mint hogy továbbadjuk azt a tudást, amit mi is mástól kaptunk. Ezzel a rendezvénnyel egyértelműen az a célunk, hogy a falu leghíresebb étele még évtizedeken keresztül fennmaradjon, ennek pedig ez a legjobb módja.

Számos díj

A felújítás alatt álló csernelyi Derelye Ház előtti részen számos díjban részesültek azok a csapatok, amelyek vállalkoztak a fáradságos munkára. Derelyemetszőt, kötényt, nyakpántot és arany fakanalat kaptak a gyerekek, utóbbi azért lényeges, mert így lehetőségük nyílik jövőre is megvédeni a tudásukat.

Az egész napos program során lila hagymás zsíros kenyeret, valamit teát kaptak a vendégek, de természetesen az ebédről is gondoskodtak a szervezők. A főzés után pedig a Kiss Kata Zenekar szórakoztatta a csernelyieket és a faluba érkező vendégeket.

A Csernelyi Derelyések Hagyományőrző Egyesület tagjai ezen a héten egy tokaji jutalomkiránduláson vesznek részt.

A két jól sikerült rendezvény mellett a Derelye Ház felújításánál is rengeteg a teendő, aki részt vesz a munkában, annak így szeretnék a segítséget megköszönni. Október negyedik hétvégéjén pedig a szarvaskői Csipkebogyó Fesztiválon főznek a derelyések, legközelebb tehát ott lehet megkóstolni a hegyháti finomságot.

(A borítóképen: A fiataloknak adják át a derelyekészítés fortélyát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában