ParavánDorlók Bábfesztivál

2021.10.31. 19:30

Arannyal jöttek haza a Rongybabák

Az arnóti iskola bábcsoportja kiválóan szerepelt a megyei bábfesztiválon.

Hegyi Erika

Arany minősítéssel tért haza az Arnóti Weöres Sándor Általános Iskola Rongybabák bábcsoportja a ParavánDorlók Bábfesztiválról, melyet az elmúlt héten rendeztek Szerencsen, a várban. A Visszajött a répa című mesét adták elő úgy, hogy tulajdonképpen csak egy hónap felkészülési idejük volt. Mindezt Molnár Attiláné Erikától tudtuk meg, aki az iskola történelem–rajz szakos tanára és a nyolcadikosok osztályfőnöke.

Korábban egy művészeti iskola pedagógusa is volt, akkor tartott bábfoglalkozásokat a tanítványainak, de aztán jött a pandémia és az iskolabezárás, a munka abbamaradt. Nyáron Erika egy bábos továbbképzésen járt, melynek végén egy bábprodukciót kellett előadni a tanítványokkal. Így éledt fel az iskolai bábcsoport.

Meglepetés volt

– Tudtam, rövid idő alatt is elkészülhet a produkció, hiszen az osztályom nagy része ügyes és lelkes diákokból áll. Rajtuk kívül még egy hatodikos fiú vett részt a produkcióban. Szerencsen, a bábfesztiválon nagy meglepetés volt az arany minősítés, hiszen egy hónap alatt kellett felkészülnünk. A bábokat magunk varrtuk, de paravánt, hátteret és díszleteket is kellett készítenünk. A Visszajött a répát már ismerték a gyerekek, mert korábban foglalkoztunk ezzel a mesével. Ez a történet a barátságról szól, és kiválóan előadható mikuláskor vagy karácsonykor is. A fesztivál előtt a bábcsoport eljátszotta a darabot az alsó tagozatosoknak, akiknek nagyon tetszett. De öröm volt azt is látni, hogy a nagy nyolcadikosok szeretettel és türelemmel mutogatták a kicsiknek, hogyan kell a kesztyűsbábokat mozgatni – mesélte a pedagógus.

Hozzátette: a bábozás sok mindent fejleszt, és sok mindenre megtanítja a gyerekeket. Fegyelemre és kitartásra nevel, fejleszti a kreativitást, bele kell élniük magukat a karakterbe, és elő kell adniuk a történetet. A produkció alatt végig koncentrálniuk kellett, hiszen folyamatosan cserélték a díszleteket, és volt olyan gyerek, aki két szerepet is megtanult, mert egy diák végül kiesett az előadásból.

Erika elmesélte azt is, hogy az egyik tanítványa korábban soha nem akart bábozni. Járt a csoportba, de csak a technikát kezelte. Most azonban bátorságot gyűjtött, és ő játszotta a mesében az egérkét.

(A borítóképen: Az arnóti bábosok, tanárukkal, Molnár Attiláné Erikával)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában