Az állatorvos válaszol

2021.10.17. 15:30

Állatunk is lehet epilepsziás

Roham alatt a kutya vagy a cica gyakran nem ismeri fel a gazdáját.

Detzky Anna

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Talán nem egyértelmű, hogy kedvenceinknek is lehetnek neurológiai problémái. Ezek közé tartozik többek között az epilepszia. Egy olvasónk öreg cicája kapcsán fordult hozzánk, akinek görcsei vannak. Állatorvos szakértőnk segít felismerni a betegségre utaló jeleket.

– Az epileptikus görcsrohamok néhány másodperctől több percig is tarthatnak – ismertette dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos. – Ilyenkor az állatok öntudatlanok, gyakran az oldalukra fekszenek, rángatóznak, nyálzanak, esetleg bevizelnek. Nem reagálnak a környezeti ingerekre, zavart a tekintetük, a mozgásuk, és néha nem ismerik meg a gazdájukat.

A roham előtt sokszor nyugtalanok, ugatnak, vonítanak, nyávognak, járkálnak. Utána pedig egyesek a kifáradás tüneteit mutatják, mások pár percen belül enni vagy inni kezdenek. Roham esetén, amilyen gyorsan csak lehet, állatorvoshoz kell fordulni.

– Az első görcsnél nem tehetünk sokat kedvencünkért. Próbáljunk nyugodt, zajmentes környezetet biztosítani. Fontos, hogy ne nyúljunk a szájába, mert akarata ellenére megharaphat minket. Amennyiben a görcs többször is előfordul, az állatorvos ellátja a gazdikat végbélen keresztül alkalmazható görcsoldó készítményekkel. Mielőtt elmegyünk kivizsgálásra, tanácsos a roham minden körülményét lejegyezni. Az átfogó vizsgálat része a vérvétel, amellyel ki lehet zárni, hogy nem valamelyik belső szerv rendellenes működése idézi-e elő a görcsöket. Az alacsony vércukorszint, a máj- és a veseelégtelenség, esetleg mérgezés is okozhat ilyet. Bizonyos esetekben a koponya MRI-vizsgálatára is szükség lehet – sorolta az állatorvos.

A betegség bármilyen fajtájú és korú egyednél előfordulhat, de néhány fajta hajlamosabb rá.

– Az epilepszia oka az esetek nagy többségében ismeretlen, de kutyáknál jóval gyakoribb, mint macskáknál. Genetikai eredetet labradoroknál és golden retrievereknél írtak le, de sűrűbben fordul elő beagle, németjuhász, ír szetter, tacskó, uszkár és spániel fajtákban is. Antiepileptikumok rendszeres szedésével lehet a görcsök gyakoriságát csökkenteni. A kiegyensúlyozott, nyugodt életmód, kiszámítható napirend segíti a gyógyszerek hatását. A lehető legtöbb, beteget zavaró tényezőt meg kell próbálni kiiktatni. Például, ha nem szereti a többi kutya társaságát, törekedjünk arra, hogy egyedül sétáljon. Nőstényeknél mindenképpen javasolt az ivartalanítás – ajánlotta a szakember.

Várjuk leveleiket!

Az Észak-Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az címre várunk.

(A borítóképen: A labradoroknál például genetikai okokra vezethető vissza az epilepszia)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában