A komposztálás világnapja

2021.10.10. 09:30

A talaj egy nagy étterem

Komposztálással tízszer jobb minőségű talaj alakítható ki, mint ami térségünkben jellemző.

Detzky Anna

F. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke

Fotó: Bujdos Tibor

A komposztálás világnapja, október 10-e kiemelt esemény a Zöld Kapcsolat Egyesület életében már másfél évtizede. A témához kapcsolódóan egész héten programokat szerveznek különböző célcsoportoknak a Life IP HungAIRy projekt keretében, ahol a komposztálás gyakorlati fortélyait és az ehhez tartozó eszközöket is megmutatják. Vasárnap a lakosságot várják 14 órától az Avasi Arborétumba, ahol komposztkerti nyílt napot tartanak. A helyszínválasztást az indokolja, hogy itt alakítottak ki 15 éve egy komposztkertet, amit a projekt részeként most felújítottak. A Kalamajka Bábszínház szintén készített egy, a komposztáláshoz kapcsolódó előadást, amivel majd a jövőben lépnek ki a nyilvánosság elé.

– Az édes anyaföldnek vissza kell adni azt a szerves anyagot, amit elvettünk tőle. Ugyanis a hulladékaink egyharmada körülbelül szerves anyag – hívta fel a figyelmet F. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke. – Viszont a legjobb minőségű talajainkban is maximum 5-7 százalékos a humusztartalom, a mi térségünkben pedig 2-3 százalék. Ha ezt komposzt­tal feljavítjuk, akkor 10-20 százalék humusztartalmú talajt tudunk előállítani. Számunkra nagyon fontos cél, hogy az emberek, amennyire tudják, megoldják a saját élelmiszer-termelésüket is. A növényeink számára előállítható komposzttea locsoló- és szintén talajutánpótló anyag.

A talaj vadvilága segít

Talaj nélkül a táplálékunk jelentős részét nélkülöznünk kellene.

– A komposztálás folyamatát és a lebontást a talaj vadvilága segíti, amely számára lényegében ez egy nagy étterem. Ezeket az állatokat – giliszta, ászka, pajor, ugróvillások, százlábú és ezerlábú, ganajtúró és galacsinhajtó bogár –, valamint a mikroorganizmusokat – vírus, baktérium, gomba, egysejtű – sokan nem szeretik, de nélkülük nincs talaj. Maga a kompozit szó, amiből a komposzt származik, összetettet jelent. Minél változatosabb zöld-barna anyagokat adunk ezeknek az élőlényeknek, annál jobb minőségű lesz a komposztunk. Folyamatosan nedvesen kell tartanunk, hogy inni is tudjanak segítőtársaink, amelyek nagyobbrészt éjszakai állatok – sorolta az egyesület elnöke.

Komposztálással kiválthatjuk az igen káros kerti égetést.

– Sokan a hiedelmek és a rossz gyakorlat miatt elégetik az avart, a gallyakat, a diófa- és gesztenyelevelet. Régen azt tanították, hogy ezek fertőznek és növekedésgátlók, de ma már tudjuk, hogy megfelelő módszerrel komposztálhatók. A tarlóégetés sem indokolható semmivel. Miskolc város levegője a fűtési szezonban valószínűleg végig az egészségügyi határértéken felül marad most, hogy a WHO csökkentette a határértéket. Olyan kötelezettségeket kell majd végrehajtanunk, amik még szigorúbbak, de az egészségünket szolgálják. Nagyon sok civilizációs betegségünkről derül ki, hogy köze van a levegőben található szálló por és az általa szállított szennyező anyagok szervezetbe való bejutásához. Minél kisebb gyermekről van szó, annál maradandóbb a károsodás. Az időseket pedig a szervezet gyengülésével érinti. Most pedig a járványhelyzetben kimondottan káros ez a levegő. A jó minőségű talajnak egyébként a szén-dioxid-­megkötésben is van szerepe – fejtette ki a téma szakértője.

(A borítóképen: Az érdeklődők megtudhatták, hogyan kell komposztálni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában