Ízvilág

2021.10.16. 12:30

A nagyanya csípős kakasát is megfőzték

A kondérban már nem volt kakaskodás, jól megfértek egymással a főzőverseny hozzávalói.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Idén is megrendezték a Kakasfőző Fesztivált Tardon. A Sándor-völgyi rendezvénytéren már reggel elkezdték a sütést-főzést a csapatok, akiknek délután kettő óráig kellett elkészíteni a kakasos fogásokat. Ekkorra már a közönség is megéhezett. Nem csak főzni és ebédelni lehetett, hanem süteményezni, megnézni a falu legszebb kakasait, vagy a színpadi programokat. A rendezvényen föllépett a Tardi Gyöngykaláris Néptánccsoport, a helyi és környékbeli tagokból álló Megfontolt káosz punkzenekar, illetve az Ufo UpDaTe. A szomolyai önkéntes tűzoltók bemutatót tartottak. Készült egyébként leves, pörkölt, aszaltszilvás kakasragu is.

Fiatalok is versenyeztek

Opóczky István mesterszakács, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tagja, a zsűri elnöke elmondta, megtiszteltetés, hogy itt lehetett. Korábban zsűrizett a hurkafesztiválon is és a kakasfőzőn sem először volt itt, jó érzés, hogy sokan megismerték. Gratulált a polgármesternek, a hivatalnak is a szervezéshez.

– Tizennyolc csapat versenyzett, közülük meglepetésre négy ifjúsági, fontos, hogy a fiatalok átvették a tradíciókat. A fesztivál lényege, hogy őrizzük meg hagyományainkat, főzzük a bográcsos ételeket. Szívvel-lélekkel készültek az ételek, a legtöbben kakaspörköltöt készítettek – mondta Opóczky István. Hozzátette, a dönteni nehéz, de csak egy lehet első. A rendezvény viszont nem a helyezésekről, hanem a lelkesedésről, jókedvről szól.

Mint mondta, kakasból fantasztikus fogásokat lehet készíteni, a melléből bármit: betölteni, roston sütni, kirántani, a combokból szintén tölteni, pörköltöt, paprikás, bakonyi, vagy zöldséges raguval. Mindent lehet belőle csinálni, csak érteni kell hozzá, megfelelően gazdálkodni a húsával. Szerinte nagyon szép kakasok voltak, hízottak, formásak, ilyenből öröm főzni. (Igaz, volt csapat, amely nem volt megelégedve, mert a hús nem nagyon akart puhulni.)

A fesztivál lényege, hogy őrizzük meg hagyományainkat – Opóczky István

Szűcs Károly mesterszakács, a kakas ételekről elmondta, félnek tőlük az éttermek, nem nagyon van a kínálatukban, hiszen időigényes az elkészítésük. Ő szintén a lovagrend tagja, ő már többször járt, de először zsűrizett ilyen eseményen. Mint mondta, ez újdonság volt számára, korábbi mesterével érkezett a rendezvényre, amely jó hangulatú volt és amelyen megtiszteltetés volt itt lenni.

(A borítóképen: Készül a Tetemvári Kappanok finomsága)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában