kiskert

2021.10.17. 15:00

A kövirózsának az extrém körülmények a legjobbak

Más növényekkel ellentétben, a kövirózsát a szárazság és az erős napfény élteti.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A kövirózsa rendkívül szívós növény, hiszen szélsőséges körülmények között, a leglehetetlenebb terepeken is jól érzi magát, és folyamatos növekedést mutat. Hazánkban két fajtája őshonos, mindkettő védett és kedvelt kerti növénynek számít. Színeit illetően, megtalálható zöld, kék vagy piros változata, levelei húsosak, kerekek vagy hegyes végűek.

Jöhet szárazság, fagy

A húsos levelű pozsgás rendkívül jól tűri a szárazságot és a fagyos időt, így sziklakertek beültetésére is ideális. Sőt mi több a legerősebb napfényben mutatja a legintenzívebb növekedést. Gyökerei nem igényelnek humuszos, jó tápanyag-ellátottságú talajt, sziklás, köves, jó vízáteresztő képességgel ellátott területeken érzi magát otthon. Szaporítása, átültetése nem okoz nehézséget.

Egyetlen ellensége a pangó víz, amiben ha sokat áll, tövei elrohadnak. Semmilyen esetben se vigyük be a házba cserépbe ültetve, hiszen ezzel a pusztulás kezdetét biztosítjuk számára. A zárt térben ugyanis nem jut annyi napfényhez a növény, amennyire szüksége lenne. Gondozását tekintve, nem igényel kitüntetett figyelmet, ültetésnél minimálisan öntözzük meg, azt követően ne locsoljuk. Szárazságra, erős napfényre van szüksége, a tápoldatozása is teljes mértékben elhanyagolható.

Ha szaporítani szeretnénk, jó ha tudjuk, hogy természetes úton, sarjakkal teszi mindezt. Az anyanövényhez több kisebb kövirózsácska csatlakozik, ezekből néhányat vágjunk le késsel, odafigyelve arra, hogy száras-gyökeres rész is jusson melléjük. A kis fejeket pihentessük néhány napig száraz helyen, majd ültessük el a kívánt területre. Ahogy korábban is említettük, ültetés után csak egyszer öntözzük meg.

A kövirózsának nincsenek ismert kártevői, természetes ellenségei. A kövirózsa virágai nyáron nyílnak, miután bogernyői elvirágzanak, azok szárai elszáradnak, sarjai legyökereznek, áttelelnek, és következő nyáron újult erővel tovább szaporodnak.

Amellett, hogy a szó legjobb értelmében véve igénytelen pozsgásról van szó, hasznos is. A leveléből kipréselt lé gyulladáscsökkentő hatással bír. Fel lehet használni fül- és fogfájás ellen, különböző duzzanatokra is alkalmazhatjuk. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a kifacsart folyadékot fel kell itatni egy vattakoronggal, és máris kezelhetjük az adott területet.

Fül, fog esetén egy átitatott fültisztító pálcikát helyezzünk az ínyhez, a fülbe. Ne tároljuk sokáig a kisajtolt cseppeket, ha újra és újra alkalmazni szeretnénk, mindig friss adagot használjunk fel. A kövirózsacsepp egyébként bármelyik gyógynövényszaküzletben is megtalálható. A nemesített, dísznövényárudákban kapható kövirózsafajtákat nem érdemes gyógynövényként használni, arra inkább a hagyományos nagy és zöld, valamint húsos levelű – Sempervivum tectorum – alkalmas.

(A borítóképen: Többféle változata is előfordul)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában