Kisállatok

2021.10.24. 18:00

Kedvenceinket sem kíméli a rák

A háziállatok rákos, daganatos betegségei is szűrővizsgálatokkal előzhetők meg.

Detzky Anna

Fotó: ÉM

A daganatos megbetegedések sajnos kisállatainkat is elérhetik. Egy aggódó gazdi fordult állatorvos szakértőnkhöz öreg kutyája bőrduzzanata kapcsán, hogy vajon milyen problémával állhat szemben.

– Bármelyik szervnek bármilyen szövetféleségéből kiindulhatnak daganatok, ezért ezek rendkívül sokrétű tünetekkel jelentkezhetnek. Pusztán ezek alapján nem lehet felállítani a diagnózist – jelentette ki dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szak­állatorvos. – A daganatokat szabad szemmel leginkább csak rövid szőrű kedvencek kültakarójában lehet észrevenni. Hét évnél korosabb háziállatoknak erősen ajánlott az évenkénti geriátriai szűrővizsgálat, amelynek a fizikális kontrollon túl része a röntgen és az ultrahang is. Az előrehaladott korú kisállatoknál gyakoribbak a daganatos megbetegedések, és kedvenceink átlagéletkora is nő. Jellemzően heti szinten több daganatos kutyát diagnosztizálunk, cicát kevesebbet.

dr. Puskás Gábor

Hat rájuk a dohányfüst

Az emlődaganat megjelenésének esélye ivartalanítással csökkenthető.

– A rák kialakulása szempontjából a gazdi káros életvitele, például a dohányzás, a társállatra nézve is kockázatot jelent. Ugyanúgy, ahogy a környezeti ártalmak, mint a különféle sugárzások, például UV, vagy a légszennyezés. Viszont a daganatok a vadállatokat sem kímélik, így klasszikus értelemben nem lehetséges ezeket megelőzni. Annyit tehetünk, hogy a szóban forgó ártalmakat megpróbáljuk kiküszöbölni vagy elkerülni. Továbbá bizonyos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítményeket szoktak még erre a célra ajánlani onkológusok – mondta az állatorvos.

A halogatás ugyanolyan kockázati tényező, mint az embereknél.

– A már kialakult daganatoknak minden esetben törekszünk az eltávolítására, vagy ha ez nem lehetséges, akkor arra, hogy az elterjedését lelassítsuk. Ma már kutyák, macskák esetében is rendelkezésre áll onkológus szakorvosi konzultáció, ahová a körzeti állatorvos tudja beutalni a betegeket, ha rákra gyanakszik. A koronavírus okozta veszélyhelyzet alatt online is lehetőség nyílt erre. A kezelés az emberekéhez hasonlóan sebészeti, kemo-, vagy akár sugárterápia is lehet, és a költségei is hasonlóak a humán gyógymódokéhoz. Az előbbit sokszor helyben is el tudjuk végezni. Ha időben felismerjük a daganatot, a műtét gyakran gyógyulással végződik, különösen emlő- és bőrdaganatok esetében. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a gazdik ne várjanak, ha daganatos megbetegedésre gyanakodnak – hangsúlyozta a szakember.

Honlapunkon tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az [email protected] címre várunk.

(A borítóképen: A cigarettázó gazdi kedvence egészségét is károsítja)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában