Gallay Kézműves Pince

2021.10.14. 18:30

A bükki borok sikerei

Manapság a habzóborok és a pezsgők hódítanak, de sokan keresik még a rozét és a tradicionális fajtákat is.

Nagy-Hankó Krisztina

20210918 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország A Miskolci Borbarátok Társasága a Szent György-hegy Alapítvánnyal közösen szervezte az Avasi kvartéka eseményt.

Fotó: Ádám János

A Gallay Kézműves Pince családi vállalkozás, szívügye a bükki borok széles körű megismertetése – mondta Borbély Roland borász. A tizenegy hektáros birtok a Bükki borvidék szívében, Nyékládháza, Mályi és Miskolc legjobb dűlőiben található. Többféle szőlőfajtával is foglalkoznak. Kedvező ökológiai adottságok, vastag termőréteg, agyagos, mészmárgás talajszerkezet jellemzi a területet, ahol a környezettudatos és fenntartható gazdálkodást végzik. Emellett célkitűzésük prémiumminőségű borok készítése.

Tudatosan keresik

Az Avasi pincesoron van borospincéje, tagja a Miskolczi Borbarátok Társaságának, állandó résztvevője az Avasi Borangolás és az Avasi Kvaterka rendezvényeinek – emelte ki a borász. Hozzátette: Miskolc a régmúltban a legnagyobb borkereskedő központ volt Magyarországon, a munkájában és a civil életben is arra törekszik, hogy ezt a fényét visszakaphassa a város.

A Bükki borvidéken nagyon sok szőlőfajtából lehet választani, habár a pincészetük csak öt-hét fajtából készít bort. Az ő kedvence, amelyből fajtabor készül: a zenit. Többfelé kóstolt hazánkban ebből a fajtából bort, de sehol nem volt olyan zamata, mint a Bükki borvidéken, itt mutatja meg legjobban magát. Az élvonalban vannak az itteni zenitek – fogalmazott a borász. Valaki tudatosan keres bizonyos szőlőfajtából készült bort vagy az adott pincészet borát, hiszen hallott már a sikereiről. Így van ez az ő boraikkal is, de vannak vásárlók, akik még a hagyományos fajtákhoz ragaszkodnak, a rendezvényeken is ezeket keresik.

Követik a trendeket

Ilyen az olaszrizling vagy a cabernet sauvignon. Azonban ezek nem tipikusan ezen a borvidéken megtalálható fajták, nem is ide valók igazán – vélekedett Roland.

Egy ideig a rozé volt a nagy közönségkedvenc, de egy-két éve kicsit átfordult a trend. Ugyan a rozét még mindig keresik, de a habzóborok, pezsgők hódítanak mostanában leginkább. Természetesen a saját borászatuk is követi a vevők igényeit, az ő kínálatukban is megtalálható egy tradicionális nyers pezsgő. Jelenleg nincs díjnyertes bor a palettán, de korábbi évjáratú nedűikkel komoly eredményeket értek el.

Szarvaspörkölt kékfrankossal

Ilyen volt két boruk, amelyeket a „Magyarország 12 Legjobb Fehérbora” cím közé választottak. Ezekből már új évjáratok vannak, és követik a trendet, amelyet már elértek. Az elmúlt tíz év munkájának gyümölcseként ma már Michelin-csillagos éttermekbe szállítanak – tette hozzá a borász.

A bor leginkább egy jó étel mellé passzol, nem véletlenül jelennek meg együtt a gasztrokulturális rendezvényeken. A vadétel és a vörösbor régi jó barátságban van egymással. A borász is jó szívvel ajánlja ezt a párosítást, a legutóbb bográcsban főzte meg háziasan fűszerezve a szarvashúsból készült pörköltet, amihez kékfrankost adott. A Bükki borvidék egyik meghatározó kékszőlő-fajtája illik legjobban ehhez az ételhez, mind benne, mind pedig mellette jól érvényesül a zamata – vélekedett Roland.

(A borítóképen: Saját főztje mellé kínált bort Borbély Roland az Avasi Kvaterkán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában