Állásajánlat

2021.09.19. 07:30

Zoopedagógusokat keresnek az állatkertbe

A jelentkező feladata lesz, hogy ráébressze a gyerekeket az állatvilág csodáira.

Hegyi Erika

20200729 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Tigrisek napja a Miskolci Állatkertben. A látogatók 10 órától megnézhették a tigrisek látványetetését majd a gyerekeket tigrises arcfestés várta az oktatóteremben.

Fotó: Kozma István

Zoopedagógusokat keres a Miskolci Állatkert, olvasható az intézmény honlapján. Az állás betöltéséhez legalább középfokú, szakirányú végzettség szükséges, tapasztalat ezen a téren és jó kommunikációs képesség.

És hogy mi lesz a feladata az új kollégáknak?

A különböző korcsoportoknak zoopedagógia-foglalkozások és zoonapközik tematikájának kidolgozása, pedagógusok és belső dolgozók képzési tervének kidolgozása, kapcsolattartás a miskolci oktatási intézményekkel óvodáktól a pedagógiai intézetig. Ezenkívül aktívan részt kell vennie az állatkertben vagy külső helyszínen megszervezett rendezvényeken. Feladata lesz még az állatkertben folyó kutatások, tudományos munkák és felmérések segítése, szakmai gyakorlatok vezetése, valamint az állatkertben dolgozó önkéntesek munkájának koordinálása. Természetesen felelősséget kell vállalnia a foglalkozásokon részt vevő gyermekek testi épségéért. Előny, ha a jelentkező felsőfokú biológusi vagy természetvédelmi végzettséggel rendelkezik.

Mindenkit megérint

A mai állatkertek legfontosabb és egyben elengedhetetlen feladata az oktatás és a nevelés.

„Évente mintegy 700 millió emberhez jut el a világon ezen modern »Noé-bárkák« üzenete. A zoopedagógia mindenkit megérint, aki átlépi az intézmény kapuját, vagy akár be sem lép azon, de a médián át, az interneten keresztül találkozik vele. Szól kicsikhez és nagyokhoz, iskolásokhoz és családokhoz, átlagosokhoz és mássággal élőkhöz.”

A zoopedagógia teljes egészében szemléli a világot, és rávilágít a fenntartható fejlődés problémáira, miközben számtalan lehetőséget biztosít az ismeretszerzésre, hangsúlyozzák. Leghatékonyabb módszere a rácsodálkoztatás, a közvetlen pozitív élményszerzés, fogalmaz az intézmény.

Az állatkert zoopedagógus-hiányát az is bizonyítja, hogy a nyár elején közölték, június 21-e és július 30-a között zoopedagógiai foglalkozást kapacitás hiányában nem tudnak vállalni. Ebben az időben zajlottak ugyanis a zoonapközik.

Most már tartanak csoportvezetéseket, főleg óvodásoknak, általános iskolásoknak.

(A borítóképen: Mosómedve a miskolci vadasparkban. Szakszerű állatkerti foglalkozásokkal mélyítik el a látogatói élményt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában