Interjú: Vass Tiborral

2021.09.28. 11:30

Vidám Páva, hogy ne csússzon le Tompa Mihály a neten az első oldalról

Összművészeti emlékezést tartanak kedden Tompa Mihályról Hernádkakon. És lesz folytatás: kultúrkert, alkotóház, programok.

Petri Nóra

Fotó: Kozma István

Vass Tibor József Attila-díjas költő, képzőművész lesz a házigazdája a 30. Önök kerték Spanyolnátha Kertfesztiválnak kedden Hernádkakon, amelyen felavatják a Vidám Páva – Tompa Mihály Kultúrkert és Alkotóházat.

Egy kortárs költő állít emléket egy költőnek, jelesül Tompa Mihály születésének 204. évfordulóján. Mi inspirálta erre, és hogyan kötődik Tompa Mihály a helyszínhez?

Tompa Mihály hernádkaki tevékenysége sajnos kevésbé, vagy egyáltalán nem köztudott. 1840-ben itt házitanítóskodott, első verseit Hernádkakon írta, ezen írásaival kezdődik minden Tompa-összes kötet. Egy általam korábban, a helyi SPriNt Tanodában állított emlékhelyen kívül más sajnos nem őrzi itt-tartózkodásának emlékét. Ezt az áldatlan helyzetet változtatom meg azzal, hogy Tompa Mihály születésének 204. évfordulóján, a 30. Önök kerték Spanyolnátha Kertfesztiválon, szeptember 28-án megalapítom a Vidám Páva – Tompa Mihály Kultúrkert és Alkotóházat.

Tompa Mihály költészete a Spanyolnátha művészeti folyóirat tematikus blokkjaiban is fel-feltűnt. Például 2013-ban, az online kulturális szerkesztőségek éjszakáján, a folyóirat miskolci műhelyében, a Színészmúzeumban Madame Tompadour címmel rendezett Tompa Mihály-emlékestet a folyóirat. S beszélt a folyóirat Tompáról a 2017-es emlékévben is, a Néha olyan jól beszélek című kötetben.

Miért pont Vidám Páva?

„Szindúsan, mint a páva tolla, / Terűl ki nékem a világ;” – írja Tompa 1847-ben, A lány szeretőnek való huncut versében. Miért vidám? Volt fehér, fekete, néma… De vidám az irodalomban még nem volt, pedig a páva alapvetően vidám. Ha beüti az ember az internetes keresőkbe, hogy vidám páva, női zoknik és alsók jönnek, vidám pávásak. A rendezvénynek köszönhetően a vidám pávás női zoknik úgy lecsúsznak az első oldalról, mint ahogy Tompa tűnt el pár irodalomtankönyvből.

Szeretem a Wikipédia „egyértelműsítő lap” elnevezésű gyűjteményét, ahol felsorolja, hogy az érintett név, teszem azt, például Fodor József alatt egyértelműen ki a költő, hegedűművész, orvos, festő. Arra indít, hogy majdan egyértelműsítő napokat is rendezzünk: emlékezvén arra, hogy Tompa Hernádkak-kötődését, és Hernádkak Tompa-kötődését mától fogva hogyan tettük két kézzel foghatóvá.

Összművészeti „támadássorozatra” is készülnek...

A helyszínen felavatjuk többek között szobrász- és képzőművészek erre az alkalomra készült alkotásait: Drozsnyik István: Tompa Mihály emlékére és Ézsiás István: Vidám Páva című szobrait, Megyeri-Horváth Gábor: Tompa Mihály, Miklós Gábor: Néha olyan jól beszélek, Homonna György: Tompa 200, Fazakas-Koszta Tibor: Tompa, Páva, Rousseau + én, Marosvári Kata A lány szeretőnek való című Tompa-versre reflektáló Szeretőmnek valló című festményét, Simon Zoltán a Hernádkakon, 1840-ben íródott Tompa-vershez, a Kandalló-dalhoz készült illusztrációját.

Bemutatjuk az általam a Vidám Pávának adományozott Tompa-gyűjtemény egyik megalapozó darabját, a költő eleddig ismeretlen, eredeti, kéziratos levelét, és a Herman Ottó Múzeum vele kapcsolatos kutatási eredményeit. Felavatjuk a Vidám Páva HERnádkak Művészeti HERbáriumát, azt az olvasószobát, melyben a Tompa-könyvgyűjtemény ritka, korabeli darabjai, valamint a Tompa munkásságát méltató, róla szóló irodalom kap helyet, s helyi használatra számos Tompa-kötet, és kortársainak kötetei (például Arany, Petőfi, Jókai) kézbe vehetőek, kutathatóak; a Tompa Mihály hernádkaki, közel egyesztendős házitanítóskodását méltató helytörténész által feldolgozott levéltári és egyéb dokumentumokat. Hosszú távú céljaink bemutatása során bejelentjük a vidampava.hu, a tompamihaly.hu és az aranyjanos.hu weboldalak indításának szándékát.

Ezekkel a honlapcímekkel ezek szerint már régóta készül?

Nem gyűjtögetésről van szó, hiszen ez egy hosszas utánajárás eredménye. Ezekhez az úgynevezett védett nevekhez nem kis procedúra hozzájutni, bejegyeztetni őket. Ahhoz, hogy magánszemély birtokában lehessenek – mint például a tompamihaly.hu –, egy szakértő bizottság a benyújtott kérelem alapján dönt, megítélve, a kérelmezőnek milyen kompetenciái vannak ahhoz, hogy majdan üzemeltethessen egy ilyen weboldalt.

Akkor zöld utat kapott ez a kezdeményezés is...

Többek között ez az adományom. A vidampava.hu a Tompa Mihály Kultúrkert és Alkotóház honlapja lesz; a tompamihaly.hu a költő életét és munkásságát lesz hivatott reprezentálni, a róla szóló online tartalmak összegyűjtésével, az eleddig offline dokumentumok válogatott közzétételével; az aranyjanos.hu Tompa Mihály és Arany János barátságát mutatja be, többek között levelezésük közlésének kíséretében.

Bejelentjük továbbá egy alkotóház kialakításának szándékát a jelenleg rendelkezésre álló épület felújításával és bővítésével, mely a jelenleg ott működő SPriNt Tanoda és INTRO Tehetséggondozó és Művészetpedagógiai Programmal karöltve tágabb, korszerűbb intézményegyüttes létrehozását teheti majd lehetővé.

Kicsit másképp, de folytatódik a Légyott-projekt is.

Tompát kortársítjuk, a kortársakat tompásítjuk. Ezzel a címmel indítok egy, az elkövetkező fél évtized alatt megvalósítandó összművészeti projektet. Ezen belül kel útra az a Tompa Plusz projektsorozat, mely a Bartók Plusz Operafesztivállal 22 évig közösen működtetett, az operafesztivál megszűnése miatt megújuló formában tovább élő Légyott-projektem folytatója lesz. Alkotóművészek elevenítik majd meg Tompa Mihály neves és fiktív találkozásait ismert személyekkel, így a következő fél évtizedben évente egy-egy projektelemben rendezzük meg a Tompa Plusz Petőfi, Tompa Plusz Garay, Tompa Plusz Herman Ottó(né), Tompa Plusz Arany, Tompa Plusz Bartók „Légyottokat”.

Bejelentem a Küldeményművészet Plusz című projekt indítását, mely a Vidám Páva és a szintén hernádkaki székhelyű Magyar Küldeményművészeti Társaság együttműködésének köszönhetően a mail artot és a Tompa Plusz alkotóit: Petőfit, Garayt, Herman Ottó(né)t, Aranyt, Bartókot kapcsolja össze kortárs alkotók erre az alkalomra készített művei által. A HERnádkak HERbáriumban a Tompa Plusz küldeményművészet-mappája is kézbe vehető lesz, így megtekinthetőek a világ bélyegein, képeslapjain előforduló pávaábrázolások, Tompa-, Arany-, Petőfi-centenáriumok filatéliai érdekességei, egyéb képeslapok, alkalmi borítékok első napi bélyegzései.

Kié lesz a Vidám Páva, a Tompa Mihályról elnevezett Kultúrkert és Alkotóház?

A Vidám Páva nem osztálykirándulások kötelezően útba ejtendő, letudandó tízpercese kíván lenni, hanem az a kötelező, a letudandó és a tízpercezés nélküli megkerülhetetlen Tompa-emlékhely, ahol nemcsak nézelődni, hanem alkotni is lehet, többek között Tompa Mihály-os mail artot, ami a helyi Magyar Küldeményművészeti Társaság támogatásának köszönhetően majd oda érkezik, ahová a látogatók címzik. A hernádkaki keletbélyegző még tompásabbá, pótolhatatlan relikviává avathatja az alkotásokat.

Mi lesz a program?

Az avatáson Tirk Tamás, a Vidám Páva fő támogatója, Hernádkak Község Önkormányzatának polgármestere mellett L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, dr. Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum igazgatója, Molnár János, a Magyarországi Református Egyház világi elnöke mond köszöntőt. A jelenlévőket igei gondolataikkal köszönti és megáldja Mike Martin, a Hernádkaki Református Egyházközség lelkipásztora és Nagy Krisztián, a Magyar Katolikus Egyház Egri Főegyházmegye Hernádnémeti Szent Joachim- és Szent Anna-plébániájának kormányzója. Balázs István előadóművész mondja el Petőcz András, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Szépíró Tagozata alapító elnökének erre az alkalomra írt verseit, és előad az SPN Krú, Berka Attila, Székelyhidi Zsolt többek között Karádi Zsolt, Miklya Luzsányi Mónika, Miklya Zsolt, Nagy Zsuka, Üveges Tamás, Vécsei Rita Andrea Tompa emlékére született írásaiból.

A Körömvirág együttes, Kocsis Csaba és Miczura Károly Tompa Mihály Hernádkakon született Postadal című versét adja elő, nem véletlenül, hiszen a Magyar Posta az avatást alkalmi postával, alkalmi bélyegzéssel köszönti, melyet dr. Zolnayné Baleda Edit, a Miskolc 1 körzeti posta vezetője és Vajasné Szabó Ágnes, a hernádkaki posta vezetője celebrálnak, s munkatársuk Zsebesi Melinda, a hernádkaki posta kézbesítője lesz. Erdős Gyula helytörténeti kutató Tompa Mihály Hernádkakon, 1840-ben című előadását követően Békési Gábor, a Herman Ottó Múzeum irodalomtörténészének előadása hangzik el Egy eleddig ismeretlen Tompa Mihály-levél a Vidám Pávában címmel.

Dr. Jacsó Pál, a Vidám Pávához kapcsolódó közadakozás nagykövete vezeti majd azt a borkóstolót, melyen az Avasi Borút Egyesületnek köszönhetően az Avasi Présház és a Bűdi Borház és Szőlőbirtok borait kínáljuk; s Start István Tolcsván élő képzőművész BorMűTeremjének nedűit is megkóstolhatjuk.

(A borítóképen: Vass Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában