filmfesztivál

2021.09.04. 19:00

Velencei filmfesztivál, gyönyörű nyári időben

Szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött el az idei mustra.

Váró Kata Anna

Hungarian model Barbara Palvin (C-R) arrives for the opening ceremony and the screening of the film "Madres Paralelas" (Parallel Mothers) on the opening day of the 78th Venice Film Festival, on September 1, 2021 at Venice Lido. (Photo by MIGUEL MEDINA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Rendszerint már egy nappal a megnyitó előtt munkába állok a fesztiválokon, idén azonban a szokásosnál később érkeztem. Így viszont Palvin Barbival repültem, aki szinte felismerhetetlen volt maszkban és baseballsapkában, ám egy szemfüles magyar kollégám kiszúrta. Palvin Barbi a Giorgio Armani Beauty modelljeként visszatérő vendége a fesztiválnak, arca visszaköszön az idei katalógus hirdetéséről is, este pedig, miközben mi versenyfilmre siettünk, a magyar szépség már a nyitógálára érkezve pózolt a fotósok sorfala előtt.

Sajnos a késésem miatt lemaradtam a nyitófilm, a Madres paralelas (Parallel ­Mothers) reggeli sajtóvetítéséről, mialatt az akkreditációs belépőkártyám átvételére vártam, a film rendezője, Pedro Almodóvar és két színésznője, Penélope Cruz és Aitana Sánchez-Gijón épp akkor távoztak a film sajtótájékoztatójáról a sajtókonferenciáknak és hivatalos fotózásoknak helyt adó Palazzo Casinó hátsó bejáratánál, de még megálltak autogramot osztogatni az itt várakozóknak. Az, hogy milyen a film, még nem tudom megmondani, mert az utazás és a szigorú Covid-protokoll miatt bevezetett jegyrendszer későbbre tolta számomra a film megtekintését, az viszont bizonyos, hogy Penélope Cruz jó hangulatban távozott a sajtótájékoztatóról, ami mindenképpen biztató.

Magyar filmek a programban

A Lidón még gyönyörű nyári idő van, a fesztivál pedig szigorú biztonsági intézkedések mellett nyitotta meg kapuit. A jegyeket előre kell foglalni, és csak minden második széken ülhet néző, ami igencsak megnehezíti a filmekre való bejutást, de ugyanígy regisztrálni kell a sajtótájékoztatókra is. Aki lemarad, az kimarad, mert a jegyek nemegyszer a meghirdetés után 4-5 perccel elfogynak. A Covid-teszt-sátrak, a kötelező maszkviselés, hőkamerás testhőmérséklet-mérés és a védettségi igazolvány ellenőrzése mind a biztonságos fesztiválélményt hivatottak szolgálni a nagy tömegeket vonzó eseményen, arra viszont aligha gondoltak a szervezők, hogy a fesztiválra közlekedő ingyenes buszokból és vízibuszokból miért nem indítanak többet, mert azokon bizony úgy utazunk, mint a heringek.

Bár a velencei programba ritkábban kerül be magyar film, mint Cannes-ba, legutóbb Nemes Jeles László Napszállta című filmje versenyzett a hivatalos versenyprogramban. Idén sem telik el a fesztivál hazai film nélkül. Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című filmje látható a fesztivál egyik parallel szekciójának, a Settimana della Criticának a válogatásában, a kassai születésű Kerekes Péter Cenzorka (107 Mothers) című filmje pedig az Orizzonti nevű szekcióban látható.

(A borítóképen: Palvin Barbi is ott van modelltársaival Velencében)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában