kertész

2021.09.13. 15:30

Van olyan növény, amely az első fagyot is megérzi

A lakásban is meg kell teremteni az ideális körülményeket az eddig kint lévő növények számára.

20190707 Csepreg leanderek Horváth Imre fotó: Szendi Péter szp Vas Népe

Forrás: MW

Fotó: © Szendi Péter

Mivel egyre hidegebbre fordul az időjárás, az alacsony hőmérsékletet kevésbé tűrő növényeket hamarosan be kell menekíteni az átteleltetésre szánt melegebb helyiségbe. Azonban vannak olyan fajták, melyek egészen jól tűrik a zimankót, azok esetében érdemesebb kivárni a hidegebb napokat.

Figyeljünk a kártevőkre

Az első fagyot is megérzik például a citrusfélék, a korallcserje, az angyaltrombita, a kefevirág. A 0 fok alatti hőmérséklet hatására a növény lehullajtja leveleit, bár ekkor ennél komolyabb kár még nem éri, a biztonság kedvéért érdemes melegebb helyre szállítani. Novemberig is kint tarthatjuk a leandereket, a selyemmályvát, a rozmaringot, a fügekaktuszt, a főnixpálmát és az akáciákat is, hiszen a mínusz 5 fokos hideget is elviselik. Ennél is edzettebb a gránátalma, a babér, egyes jázminok, az olajfa, a szamócacserje. Ezeket ráérünk akkor bevinni a házba, amikor már valóban megérkezett az igazi tél. Ami fontos, hogy a trópusi növényeket mindenképp fűtött szobában helyezzük el. A legtöbb számára ideális lehet az 5-10 fokos világos pince is az átteleltetéshez.

Ha bevisszük a növényeket, a vastagabb levelűeket, szárúakat törölgessük át nedves ronggyal, a többit növénypermettel fújjuk le. Ezzel elkerülhető, hogy a rajta lévő bogarakat, tetveket behurcoljuk a lakásba. Ez a lépés elmaradhatatlan, hiszen ha nem így cselekszünk, nemcsak a növényeknek biztosítunk ideális körülményeket a melegebb hőmérséklettel, hanem a kártevőknek is, amelyek bent könnyebben terjednek.

Nem mindegy, hol

A zöldeket igyekezzünk fényigényüknek megfelelően elhelyezni, a megfelelő mennyiségű fény ugyanis elengedhetetlen a fejlődésükhöz. Figyeljünk arra, hogy ne kerüljenek fűtőtest közelébe, padlófűtés esetében ne helyezzük közvetlenül a járólapra, ugyanis a meleg levegőtől könnyen kiszáradnak. A kiszáradt növény jelei, hogy hullajtja a leveleit, a virágcserépben lévő föld kiszikkad. Ha ezeket tapasztaljuk, azonnal helyezzük a lakás, az adott helyiség alacsonyabb hőmérsékletű részére. A huzatot is érdemes elkerülni, szellőztetést is csak rövid ideig végezzünk, ha az ablak, ajtó közelében van a növény, hogy biztosan ne fázzon meg.

Kevesebb víz és tápoldat

Ami a vízigényt illeti, míg nyáron a mindennapos öntözés is jót tesz nekik, addig az őszi időszakban már sokkal alacsonyabb a vízigényük, ezért a nyáron megszokott öntözési alkalmakat csökkentsük, ne öntözzük őket túl, a talajukat is rendszeresen ellenőrizzük. A túlöntözés a talaj penészesedéséhez vezethet, ami által kirohadhat a növény. Végezetül ahogy az öntözés mértékét, úgy a tápoldatozás gyakoriságát is mérsékeljük. Télen akár ezt el is hagyhatjuk, abban az időszakban hagyjuk pihenni a növényeket. Ha nagyon szükséges, két-három hetente alkalmazzuk a tápoldatot.

(A borítóképen: Már nem sokáig maradhatnak az udvaron a leanderek sem)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában