78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

2021.09.07. 18:00

Túl az első hétvégén a velencei fesztiválon

Az idén minden eddiginél szigorúbb egészségügyi szabályok vannak életben.

Váró Kata Anna

(From L) Spanish actor Antonio Banderas, Spanish actress Penelope Cruz and Argentine actor Oscar Martinez arrive for the screening of the film "Competencia Oficial" (Official Competition) presented in competition on September 4, 2021 during the 78th Venice Film Festival at Venice Lido. (Photo by MIGUEL MEDINA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

A nagy fesztiválok esetében megszokott dolog, hogy mindig az első hétvége a legforgalmasabb, ilyenkor látható a legtöbb híresség a vörös szőnyegen, és ekkorra időzítik a legnagyobb érdeklődésre számot tartó filmek bemutatóját, mint ahogy idén Velencében Denis Villeneuve Dűnéjét.

Lépni sem lehetett

Ráadásul a ragyogó napsütés és a kellemes nyári meleg is kedvezett az első hétvége fesztiválozóinak, nem csoda, hogy szinte lépni nem lehetett a fesztiválnak otthont adó Lido di Venezián, amely egyébként a múlt század közepének egyik legnépszerűbb európai fürdőhelye volt, és ahová még most is sokan eljöttek, hogy pár lépésre a fesztiválforgatagtól még élvezzék a napsütést és megmártózzanak a tengerben.

Számunkra, magyarokra nézve is izgalmas volt az első hétvége, mert most mutatták be Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című filmjét, melyre bárhogy próbáltam is, nem sikerült jegyet szereznem, sem a sajtóvetítésre, sem a bemutatóra.

Hármójuk jutalomjátéka

A Covid–19 elleni védekezésre bevezetett jegyrendszer, illetve azon szigorítás átka ez, hogy idén csak minden második széken ülhet néző, ami megfelezi a terem kapacitását, akinek pedig csak 1-2 percre is elalszik az ébersége, amikor megnyílik a foglalási lehetőség, az könnyedén lemarad a filmekről, mint ahogy idén én is lemaradtam a magyar alkotásról, így sajnos nem tudok beszámolni róla, de alig várom, hogy a hazai mozikban láthassam a Kádár-korszak rideg valóságáról szóló sötét hangvételű filmet.

A sztárokat övező fejhajtás mellett ne feledkezzünk meg a versenyfilmekről sem. Gastón Duprat és Mariano Cohn Competencia oficial/Official Competition című filmje végre összehozta a két legnagyobb spanyol sztárt, Antonio Banderast és Penélope Cruzt, de méltó partnerük Oscar Martínez is. Hármójuk igazi jutalomjátéka ez a film­forgatások kulisszatitkai­ba beavató, remekbe szabott szatíra, melyben három kivételes tehetségű színésztől kapunk leckét színészmesterségből, és megtudhatjuk, hogyan is készül egy, a nagy fesztiválok hivatalos versenyprogramjába szánt alkotás. A Competencia oficial/Official Competition az idei velencei filmfesztivál hivatalos versenyprogramjának eddigi legszórakoztatóbb alkotása.

Szúrópróbaszerűen

Amint már korábban is írtam, idén minden eddiginél szigorúbb egészségügyi szabályok vannak életben a Covid–19 miatt, és ez alól a protokoll alól a sztároknak sincs kibúvó, így Penélope Cruz homlokához ugyanúgy odatartották a sajtótájékoztatóra való belépése előtt a lázmérőt, ahogy szúrópróbaszerűen a többi fesztiválozó homlokához is.

(A borítóképen: Antonio Banderas, Penélope Cruz és Oscar Martinez a vörös szőnyegen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában