Téliesítés

2021.09.22. 18:30

Télen sem kell mellőznünk a szépen berendezett teraszt

A növények mellett a terasz burkolatát, a kerti bútorokat is fel kell készíteni a hidegebb időre.

Apagyi Beáta

Forrás: stock

Fotó: Shutterstock

Ha ezekre nem szentelünk kellő figyelmet, előfordulhat, hogy a következő tavaszt új garnitúra megvásárlásával, a régi burkolat felszámolásával kell kezdenünk. Ennek elkerülése érdekében a bútor kiválasztásakor érdemes a fémből vagy alumíniumból készült darabokat előnyben részesíteni. Ezeket bár kint lehet hagyni, mégis érdemes letakarni kültéri ponyvával. A ponyva akkor ideális, ha vízlepergető hatású, valamint több szellőzőnyílással is el van látva, így az alatta tárolt bútorok nem füllednek be. Továbbá a pára sem csapódik le, ennek megfelelően a penészesedés problémájával sem kell megküzdenünk. A székpárnákat, egyéb textíliákat szintén helyezzük jól szellőző helyre.

Ami a fából készült bútorokat illeti, jó, ha tudjuk, hogy többek között a tea- és az eukaliptuszfa rendkívül masszív, strapabíró fajta, impregnálással a vízlepergető hatásukat tovább fokozhatjuk, így letakarva szintén kint hagyhatjuk a hideg időben. Viszont a festett fabútorokat inkább a pincében, garázsban tároljuk, ezek kevésbé állnak ellen a változó időjárási viszonyoknak. A fa felületét évente egyszer érdemes lekezelni vagy lekezeltetni. Letakarás előtt tisztítsuk meg a bútorokat. Ha ez a folyamat vízzel történik, mindenképp hagyjunk időt a száradásra is, csak azt követően fedjük be a ponyvával.

A terasz burkolata nemcsak a téli, hanem a forró nyár viszontagságainak is ki van téve. Télen azonban a faanyag alacsony napterhelésű környezetben van, így nem tudnak elszaporodni a korhasztásért felelős gombák. Rengeteget dobhat az összképen, ha a burkolat jó minőségű, és szépen van elkészítve. Erre a célra egyre többen választanak faanyagot, a hideg építőanyagokkal szemben, hiszen rendkívül jól mutat, és természetes hatást kelt. Azonban az esztétikai szempontokon kívül a nagy tartósságra is figyelmet kell fordítani. Szakértők szerint az egyik legtartósabb fafajta az akác. Ellenáll a napfénynek, a változó mennyiségű csapadéknak és a hőmérséklet ingadozásának. Megmunkálása azonban nem egyszerű, szerszámigényes, így egy szakember közreműködése elengedhetetlen lehet.

Fény és meleg

A hidegebb időben sem kell megfosztanunk magunkat a teraszon töltött időtől, ehhez választhatunk valamilyen hangulatvilágítást, például fényfűzért, gyertyatartókat, lámpásokat. Azonban ha mégsem akarunk aggódni az égő gyertya miatt, jó választás lehet a LED-világítás is. A terasz fűtésére választhatunk gázos berendezést vagy hőgombát. Praktikusak, amellett, hogy kellemes meleget árasztanak, gyorsan és könnyen mozdíthatók. Fontos, hogy vásárláskor a terasz méretéhez igazítsuk a fűtőberendezés teljesítményét.

(A borítóképen: A bútorok anyagától függ minden)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában