jótékonyság

2021.09.19. 14:00

Tanszerek a beteg gyerekeknek

Köszönjük az Észak olvasóinak, hogy segítették a kórházban tanuló gyerekek tanévkezdését.

Hegyi Erika

Fotó: Ádám János

Tegnap adtuk át az Észak-Magyarország szerkesztőségében a kórházban tanuló gyermekeknek és pedagógusaiknak azokat a tanszereket, melyeket a napilap olvasóinak segítségével gyűjtöttünk az elmúlt hetekben. Ezzel szerettük volna megkönnyíteni a Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskola kórházi tagozatának évkezdését. Minden család számára komoly kiadást jelent az iskolakezdés, de ahol beteg gyermek van, ott többszörös a teher. Ezért is van nagy szükség arra, hogy minden évben különböző tanszerekkel járuljunk hozzá a gyerekek tanulásához, akik bizony csak a sokszor fájdalmas, kórházi kezelések után, délután tudnak a tananyaggal foglalkozni.

Simon Éva, az iskola intézményvezetője az átadóünnepségen elmondta, az előző tanév különösen nehéz volt a számukra, mert sokkal hamarabb át kellett térniük digitális oktatásra, mint a többi iskolának. Átmeneti megoldásként a Petőfi-iskola volt szolgálati lakásában alakítottak ki egy ideiglenes tantermet a kórházi tagozat számára. Amelyik szülő el tudta ide hozni a gyermekét, azzal eredményesen tudtak foglalkozni a pedagógusok. Azonban akik vidéken laknak, vagy nehéz szociális körülmények között, otthon kellett tanulniuk. Internet és a megfelelő eszközök hiányában a pedagógusok postán küldték el a tananyagot. Voltak olyan gyerekek, akikkel így is jól tudták tartani a kapcsolatot, de olyanok is akadtak, akik otthon nem tudtak haladni a tanulással. Velük most, a tanév elején igyekeznek bepótolni a tananyagot.

Választhatnak

– Szerencsére szeptemberben szépen el tudott indulni a kórházi tagozat. A kórházban folytatjuk a tanulást, így azok is látogathatják az órákat, akik bent fekszenek. Néhányan nem tudtak jönni, betegségük súlyosbodása miatt, de már vendégtanulóink is vannak. Most a normál ütemben működünk, és reméljük, hogy ez minél tovább így marad – tette hozzá az intézményvezető.

Elmesélte, hogy minden évben nagy az öröm, amikor megérkeznek az iskolába az adomány tanszerek. A gyerekek nézegetik, bontogatják a dobozokat. Mindenki választhat magának egyvalamit, majd a pedagógusok szükség szerint szétosztják a füzeteket és az egyéb tanszereket. A többi a szekrénybe kerül, hogy mindig legyen utánpótlás. Készítenek egy csomagot az Éltes Mátyás-iskola Tüskevár Tagiskolája kórházban tanuló gyermekeinek is.

Az adományátadásra eljött néhány diák is. Köztük Oláh Dominik, aki Sályban lakik, de már öt éve a kórházi tagozat diákja. Megtudtuk tőle, hogy most ötödik osztályos, és nyár végén már nagyon örült, hogy elindul az iskola. – Nehéz volt otthon, mert nagyon hiányoztak a barátaim, és tanulni az iskolában szeretek. Kedvenc tantárgyam a rajz, a matek és a környezet. Matekból az összeadást szeretem a legjobban. Még sokat kell gyakorolni. Nem mindig vagyok szorgalmas, a digitális oktatás alatt kicsit lustálkodtam – árulta el Dominik. Azt is megtudtuk tőle, hogy ha elvégezte az iskolákat, akkor rendőr szeretne lenni, mert szeretné megvédeni az embereket.

(A borítóképen: Csütörtökön adtuk át az Észak olvasóival együtt gyűjtött tanszereket a kórházi iskolában tanulóknak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában