Pályázat

2021.09.28. 09:00

Szobrot kapott a kastélyépítő Pácinban

Szinte egy kisebb ország irányítása nehezedett a vállaira.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Szobrot kapott Mágócsy Gáspár Pácinban. Az egykori egri várkapitány, a reformáció kiemelkedő patrónusa építette a pácini késő reneszánsz kastélyt is. A Bodrogközi Emberért, az Emberségért Egyesület állíttatta a szobrot, készítője Turi Török Tibor szobrászművész. Az alkotást egy civil szervezetek számára szervezett rendezvény keretében adták át.

Székelyné Körmös Mária, a szervező civil szervezet elnöke lapunknak elmondta: a rendezvényre pályázaton nyertek forrást, amely keretében számos fontos információ hangzott el a részt vevő egyesületek számára. Mások mellett dr. Kisida Tamás jogi referens, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának munkatársa tartott előadást a jogi környezet változásairól. A szobor elkészítésére is háromszor pályáztak, mire a harmadik próbálkozásra végre nyertek támogatást. Sajnos csak az igényelt összeg egy részét kapták meg, de Turi Török Tibor szobrászművész így is vállalta az alkotás elkészítését – tette hozzá a szervező.

Katona és patrónus

A szobor avatásán dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, történész mondott emlékbeszédet. Mint kifejtette, Mágócsy Gáspár a katonai ügyek mellett polgári ügyeket is igazgatott a szétszakított országban. 1567 tavaszáig, mikor saját kérelme alapján új feladatot vállalt, nemcsak Heves és Borsod, hanem Pest, Solt és Szolnok megyék országos adóit és a váci püspökség tizedeit is neki kellett beszednie, így szinte egy kisebb ország irányítása nehezedett a vállaira – mondta. A honatya hozzátette: Mágócsy Gáspár alakja azért is kiemelkedik a korában, mert a felső-magyarországi főurak közül elsőként lett támogatója a helvét reformációnak. Így a protestáns egyháztörténet számontartja alakját és pártfogói tevékenységét, aminek köszönhetően a reformáció, különösen annak helvét-református ága a 16. század végére elterjedt Magyarországon. Egri főkapitányi tevékenysége nem csupán katonai, hanem egyháztörténeti szempontból is jelentős volt a vegyes, katolikus-protestáns lakosságú városban és ahol ő lett a legfőbb támasza a protestantizmusnak. A kor másik jelentős protestáns teológusa, Szikszai Fabricius Balázs szintén nagyon sokat köszönhetett Mágócsynak – folytatta a képviselő, kiemelve: Szikszai a közeli Sárospataki Kollégium rektora lett, akin keresztül Mágócsy patrónusává lett a nagy hírű református kollégiumnak is. A református egyház támogatójaként Mágócsy híre eljutott Genfbe is, Kálvin Jánoshoz. Mágócsy az 1570-es években is folytatta a helvét irányú egyház támogatását. Miután korábbi pártfogoltja, Méliusz Juhász Péter püspök meghalt, Károlyi Gáspárral, a későbbi bibliafordítóval került szoros kapcsolatba – közölte dr. Hör­csik Richárd.

(A borítóképen: Turi Török Tibor, dr. Hörcsik Richárd és Székelyné Körmös Mária az avatáson)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában