Véradás

2021.09.09. 19:30

Számítottak a véradó egyetemistákra is

Minden véradás három ember életét menti meg, egyúttal egy pozitív jelzést ad a véradó egészségi állapotáról.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: VEGH CSABA

Ötödik alkalommal szervezett civil véradást az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület – BorsodAbaúj-Zemplén Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ a Miskolci Területi Vérellátóval közösen. Kedden és szerdán várták mindazokat, akik szeretnének hozzájárulni mások gyógyulásához.

Két helyszínen, a Miskolci Egyetemen és a területi vérellátónál adhattak vért a jelentkezők. Az országban minden évben két alkalommal egy hétig van civil véradás. A Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága, az OVSZ és a Civil Közösségi Szolgáltató Központok hálózata együttműködve szervezik meg a programsorozatot – mondta Kalász Ágnes, az ERKE – Civil Központ munkatársa, aki nemcsak egyik szervezője az eseménynek, de rendszeres véradó is. Az egyetemet már régóta szeretnék bekapcsolni a programba, hiszen a diákok potenciális véradók lehetnek. Illetve az is szándékuk volt, hogy szorosabbra fűzzék a kapcsolatot a felsőoktatási intézménnyel – tudatta Kalász Ágnes.

Hozzátette: a megszólított civil szervezeteknek szintén jó alkalom lehet ez a program a véradáson túl a kapcsolatépítésre is. A civil társadalmat próbálják megmozgatni, illetve az ő önkénteseiket és hozzátartozóikat is. Hasonló alkalmak voltak már egyebek mellett a megyeházán, de más közhasznú vagy civil szervezeteknél, egyesületeknél is. A kezdeményezés sikeresnek mondható, hiszen átlagosan minden alkalommal 30-40 ember ad vért. Ez jónak számít, ha arra gondolunk, hogy a biztonságos vérkészlet rendelkezésre álljon – hangsúlyozta a szervezet munkatársa.

Csodás másokon segíteni

Mindig az egyetemen szokott vért adni, rendszeresen azóta, amióta egyetemista – mondta Csaba. A műszaki menedzser szakos hallgató a Covid–19-járvány ideje alatt otthon tanult, azokban a hónapokban kerülte a kontaktot, ezért nem keresett a lakóhelye környékén olyan lehetőséget, ahol vért adhat. Remek kezdeményezésnek tartja, hogy az intézményben van erre alkalom. Az édesanyja is kapott egyszer vérkészítményt, ezért tudja, mennyire fontos annak, akinek szüksége van rá. Nagyon jó érzés, hogy segíthet másokon a véradással, és csodálatos élmény, amikor jön az sms a telefonra, amelyben az áll, hogy felhasználták a vért, amelyet ő adott – emelte ki az egyetemista.

(A borítóképen: Az egyetemistákra, egyetemen dolgozókra is számítottak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában