Interjú dr. Somogyi Erikával

2021.09.24. 11:30

Reményt, biztatást, támogatást nyújt

Számos élethelyzetben nyújthat segítséget dr. Somogyi Erika, a magyar aneszteziológus-pszichoterapeuta fejlesztése, a térítésmentesen letölthető, önállóan alkalmazható applikáció, a Hipnoword.

Balogh Csilla

Forrás: ÉM

A Hipnoword alkalmazáson olyan lelki támogatást nyújtó, szuggesztív tartalmú hanganyagok találhatóak, melyek hallgatása hozzásegíti a felhasználókat ahhoz, hogy módosult tudatállapotba kerüljenek azért, hogy mozgósíthassák lelki erőforrásaikat a gyógyulás érdekében. A szövegek a belső egyensúly és a béke megteremtését segítik, és azt tudatosítják a hallgatóban, hogy képes tenni önmagáért a gyógyulási folyamatban. A módszer lényege a pszichoterápia, amit dr. Somogyi Erika orvos-pszichoterapeuta már hosszú ideje alkalmaz sikeresen a gyógyításban.

Miképpen segít a hipnózis?

A hipnózis módosult tudatállapot. Segíthet a testi és lelki bajokban egyaránt, például a krónikus fájdalmak enyhítésében, a műtétek okozta szövődmények megelőzésében, de a pszichoterápiás folyamatokban is hasznos eszköz lehet a lelki bajokból való kilábaláshoz. A módosult tudatállapotba kerülés velünk született képességünk, amely számtalan élethelyzetben észrevétlenül támogat bennünket a mindennapjainkban, csak nem tanuljuk meg beazonosítani azt, hogy mikor vagyunk ebben a sajátos állapotban, és mikor nem. Természetes módosult tudatállapotban vagyunk például, ha alszunk, ha szerelmesek vagyunk, ha belemélyedünk valamilyen cselekvésbe, alkotótevékenység közben, ha utazunk a vonaton és belerévülünk a tájba, nem gondolva semmire, ha műtétre várunk, vagy beteg hozzátartózónk által a szorongás révén stb. A módosult tudatállapot pozitív és negatív erőket egyaránt képes mozgósítani bennünk. Negatív transzállapotoknál beszűkülünk, és csak arra tudunk gondolni, hogy mi lesz, ha a baj bekövetkezik. Ilyenkor nem tudjuk, mit tegyünk azért, hogy a helyzetünk jóra forduljon. Az applikáció abban segít, hogy képesek legyünk a pozitív oldalon maradni, és képesek legyünk azokhoz az erőforrásokhoz csatlakozni, amelyek velünk születetten, a személyiségünkből adódóan bennünk vannak, vagy amiket életünk során már megtanultunk.

Mit tartalmaz az applikáció, hogy épül fel?

Az applikáció ötvözi a test és a lélek gyógyászatának módszereit, s jelenleg két részből áll: a „Test és lélek egyensúlya” blokkja a test és lélek egyensúlyának megőrzését szolgálja, a „Gyógyulás” része az egészségügyi ellátás bizonyos területein segít a pácienseknek. A „Test és lélek egyensúlya” olyan szövegeket tartalmaz, amelyek mindenkinek hasznosak. Ebben a csoportban találhatóak meg azok a szövegek, amelyek a normál hétköznapokban nyújtanak segítséget: kikapcsolnak, feltöltenek, lehetővé teszik más vagy új nézőpontok megtalálását. Segítségükkel könnyebben találhatunk vissza önmagunkhoz, az egyensúlyi állapotunkhoz. A „nők egészsége” anyag például olyan női témákkal foglalkozik, mint a menstruációs nehézségek leküzdése vagy a szülésre felkészülés. Segíti a babával való kapcsolatteremtést és a szülés közös aktusára való felkészülést. Ebben a részben található a segítő szakembereknek szóló hanganyag is. A másik blokk a „Gyógyulás”, amely alfejezetekre oszlik, ezáltal könnyen átlátható és kezelhető. Ez a blokk az egészségügyi ellátás bizonyos területein nyújt segítséget, mint: „Covid”, „műtét előtt és után”, „fájdalomcsillapítás”, „hospice”, „intenzív osztályon”, „vizsgálatok”, „daganatos betegségek szakaszai”. Az onkológiai fejezet rendkívül komplex, a betegút teljes hosszát végigkíséri, lépésről lépésre, a szembesüléstől kezdve. A koronavírusos fejezet három különböző célcsoportnak szól: a lélegeztetett betegeknek, a tartós covidos hatásokkal küzdőknek, valamint az olyan covidos hozzátartozóknak, akiknek a kórházban van valamelyik hozzátartozójuk.

Miről szól a „Gyógyulás” blokk?

A „Gyógyulás” blokk kidolgozásánál abból indultam ki, hogy amikor bekerülünk egy egészségügyi ellátó helyzetbe, akkor az ellátószemélyzet legjobb szakmai felkészültsége, legkorrektebb hozzáállása mellett is maradhatnak bennünk megválaszolatlan kérdések, félelmek, amelyekkel magunkra maradunk. Lehet, hogy elmondják a szakmai információkat, ám mégis izoláltnak és kiszolgáltatottnak érezhetjük magunkat, hiszen az ápolószemélyzet képtelen a lélekkel is foglalkozni. Ezek a szövegek abban segítenek, hogy betegként és az egészségügyben dolgozva is a másik fél egyenrangú partnerének érezhessük magunkat.

Kiknek lehet még szüksége az applikációra?

Egészségeseknek és betegeknek egyaránt. Bárkinek, aki hisz abban, hogy tehet valamit a testi-lelki jóllétéért. Egészségeseknek a relaxáció, feltöltődés, belső egyensúly megteremtése terén nyújt lehetőségeket. Ajánlom azoknak a családtagoknak, hozzátartozóknak is, akiknek rokonai bekerültek az egészségügyi ellátásba. A hanganyagok egy része az egészségügyi és más segítő tevékenységet végző dolgozókat is támogatja feszültségoldást és feltöltődést szolgáló szövegekkel.

Milyen hosszúak a hanganyagok?

A legrövidebb hanganyag 10, a leghosszabb 21 perces. Minden hanganyagot egy speciálisan az applikáció szövegeihez kapcsolódó természeti és zenei hangokból álló hangkép (Szabó Kornél) követ.

Milyen gyakran és mennyi ideig javasolja az anyagok használatát?

Minél többször használjuk, annál jobb. Ahhoz, hogy a lélekben egy információ hatást érjen el, nagyon sokszor kell ugyanazon a gondolatsoron és a vele járó érzéseken keresztülmenni. A lélek üzemmódja igényli a sokszori ismétlést, és nem lehet siettetni. Az utat végig kell járni.

Milyenek a visszajelzések?

Eddig több mint kétezren töltötték le az alkalmazást. A visszajelzések pozitívak. Ma már az egyik legszkeptikusabb felhasználó az egyik leglelkesebb követőnk és hirdetőnk. Több felhasználónk ötletekkel is előállt a további lehetséges, egyébként végtelen számú fejlesztéssel kapcsolatban. Az applikáció az internetes áruházakból ingyenesen tölthető le.

(A borítóképen: Az alkalmazás ingyenesen letölthető)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában