filmfesztivál

2021.09.05. 08:30

Paraván mögé került idén a vörös szőnyeg

A legnagyobb tapsot eddig Sorrentino új filmje kapta a velencei fesztiválon a sajtótól.

Váró Kata Anna

Italian director Paolo Sorrentino (L) and Italian actor Toni Servillo attend a photocall for the film "E stata La Mano di Dio" (THe Hand of God) presented in competition during the 78th Venice Film Festival, on September 2, 2021 at Venice Lido. (Photo by Filippo MONTEFORTE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

A velencei filmfesztivál hangulatához szervesen hozzátartozott az esti díszbemutatókhoz vezető vörös szőnyeg előtt naphosszat várakozó rajongók tömege, akik létrákkal, zsámolyokkal, nem egyszer sátorral felszerelkezve várakoztak a tűző napon vagy éppen szakadó esőben, hogy autogramot vagy közös szelfit kérhessenek kedvenceiktől. Idén magas paraván zárja el a vörös szőnyeget a bámészkodó rajongók elől, és az egyébként egymást taposó fotósok is csak kellő távolságot tartva, többnyire a helyükön ülve fotózhatják az itt felvonuló hírességeket.

Látványban és hírességekben pedig most sincs hiány. Miközben ezen sorokat írom, éppen Paolo Sorrentino filmjének, az È stata la mano di Diónak (The Hand of God) a vörös szőnyeges bevonulása zajlik, melyet jobb híján a sajtószobában kihelyezett monitoron követek. A többek közt Az ifjú pápa és Az új pápa című HBO-sorozatokat is jegyző nápolyi születésű rendező személyes hangvételű alkotása a 80-as évek Nápolyába kalauzol vissza bennünket, pontosabban 1984-be, amikor Nápolyban megtörtént a csoda, a Napoli leszerződtette Diego Maradonát. A film hőse, Fabietto számára is sorsfordító év ez. Fabietto ekkor határozza el, hogy hátrahagyva szülővárosát, Rómába indul, hogy filmrendezőnek tanulhasson. Sorrentino sok elemében Fellinit idéző alkotása kapta eddig a legnagyobb tapsot a sajtó képviselőitől.

Hatalmas ováció fogadta a szintén olasz színész, rendezőt, Roberto Benignit a nyitógálán. Az ő pályafutása előtt Arany Oroszlánnal tisztelgett a fesztivál. Szerettem volna a Benigni által tartott mesterkurzusra bejutni, de akkora volt az érdeklődés, hogy a jegyek a szokásosnál is hamarabb elkeltek.

Nagy várakozás előzte meg az Oscar-díjas Jane Campion filmjét, melyben a Sherlockként népszerűvé vált Benedict Cumberbatch ezúttal egy teljesen új oldaláról mutatkozik be.

Cumberbatch igazi macsó cowboyt alakít a The Power of the Dog című, gyönyörűen fényképezett, lassan kibontakozó és meglehetősen meglepő végkifejletet tartogató alkotásban, amely hamarosan a Netflix kínálatában is elérhető lesz.

A Netflix, fontos szerepben

A Netflix egyébként uralja a 78. Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica versenyprogramját, szinte alig volt eddig versenyfilm, mely előtt ne tűnt volna fel az ismert logó, de külön ­Netflix-logóval ellátott vízitaxik is gyakran láthatók a Lido di Venezia felé vezető vízi úton, hogy az online terjesztő és gyártó által készített filmek képviselőit és sztárjait szállítsák. Ez már csak azért is említésre méltó, mert a júliusban lezajlott cannes-i filmfesztivál még mindig határozottan nemet mondott az online forgalmazók, többek között a Netflix alkotásaira.

(A borítóképen: Paolo Sorrentino és kedves színésze, Toni Servillo)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában