filmfesztivál

2021.09.05. 08:30

Paraván mögé került idén a vörös szőnyeg

A legnagyobb tapsot eddig Sorrentino új filmje kapta a velencei fesztiválon a sajtótól.

Váró Kata Anna

Fotós: AFP

Fotós: AFP

A velencei filmfesztivál hangulatához szervesen hozzátartozott az esti díszbemutatókhoz vezető vörös szőnyeg előtt naphosszat várakozó rajongók tömege, akik létrákkal, zsámolyokkal, nem egyszer sátorral felszerelkezve várakoztak a tűző napon vagy éppen szakadó esőben, hogy autogramot vagy közös szelfit kérhessenek kedvenceiktől. Idén magas paraván zárja el a vörös szőnyeget a bámészkodó rajongók elől, és az egyébként egymást taposó fotósok is csak kellő távolságot tartva, többnyire a helyükön ülve fotózhatják az itt felvonuló hírességeket.

Látványban és hírességekben pedig most sincs hiány. Miközben ezen sorokat írom, éppen Paolo Sorrentino filmjének, az È stata la mano di Diónak (The Hand of God) a vörös szőnyeges bevonulása zajlik, melyet jobb híján a sajtószobában kihelyezett monitoron követek. A többek közt Az ifjú pápa és Az új pápa című HBO-sorozatokat is jegyző nápolyi születésű rendező személyes hangvételű alkotása a 80-as évek Nápolyába kalauzol vissza bennünket, pontosabban 1984-be, amikor Nápolyban megtörtént a csoda, a Napoli leszerződtette Diego Maradonát. A film hőse, Fabietto számára is sorsfordító év ez. Fabietto ekkor határozza el, hogy hátrahagyva szülővárosát, Rómába indul, hogy filmrendezőnek tanulhasson. Sorrentino sok elemében Fellinit idéző alkotása kapta eddig a legnagyobb tapsot a sajtó képviselőitől.

Hatalmas ováció fogadta a szintén olasz színész, rendezőt, Roberto Benignit a nyitógálán. Az ő pályafutása előtt Arany Oroszlánnal tisztelgett a fesztivál. Szerettem volna a Benigni által tartott mesterkurzusra bejutni, de akkora volt az érdeklődés, hogy a jegyek a szokásosnál is hamarabb elkeltek.

Nagy várakozás előzte meg az Oscar-díjas Jane Campion filmjét, melyben a Sherlockként népszerűvé vált Benedict Cumberbatch ezúttal egy teljesen új oldaláról mutatkozik be.

Cumberbatch igazi macsó cowboyt alakít a The Power of the Dog című, gyönyörűen fényképezett, lassan kibontakozó és meglehetősen meglepő végkifejletet tartogató alkotásban, amely hamarosan a Netflix kínálatában is elérhető lesz.

A Netflix, fontos szerepben

A Netflix egyébként uralja a 78. Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica versenyprogramját, szinte alig volt eddig versenyfilm, mely előtt ne tűnt volna fel az ismert logó, de külön ­Netflix-logóval ellátott vízitaxik is gyakran láthatók a Lido di Venezia felé vezető vízi úton, hogy az online terjesztő és gyártó által készített filmek képviselőit és sztárjait szállítsák. Ez már csak azért is említésre méltó, mert a júliusban lezajlott cannes-i filmfesztivál még mindig határozottan nemet mondott az online forgalmazók, többek között a Netflix alkotásaira.

(A borítóképen: Paolo Sorrentino és kedves színésze, Toni Servillo)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában