Kisállat

2021.09.01. 12:00

Önkéntes állatsegítőket keres a Miskolci Második Esély Állatvédő Alapítvány

Elkötelezett, sokszínű önkéntes csapathoz csatlakozhat, aki szívesen segítene a miskolci gyepi lakóinak.

Detzky Anna

Fotó: ÉM

Négy éve nincs altatás a Miskolci Állategészségügyi Telepen, ami a Miskolci Második Esély Állatvédő Alapítvány társadalmi munkájának köszönhető. Mindeközben a régióban a bajba jutott állatok száma folyamatosan növekszik, ezért még több dolgos kézre, önkéntesekre lenne szükség – írja Facebook-oldalán az alapítvány.

Egyre több megkeresés

Számtalan feladat vár azokra, akik szabadidejükből szívesen áldoznának az árva négylábúak támogatására. Többek között kitelepüléseken való részvétel, a közösségi média kezelése, a virtuális gazdikereső program lebonyolítása, kontaktusfelvétel a gazdijelöltekkel, az örökbefogadókkal való kapcsolattartás, illetve utókontroll, fuvarozás, adománygyűjtés és az online licitek menedzselése. Jelentkezni az oldalra írt üzenetben vagy e-mailben lehet, a [email protected] címen önkéntesség témamegjelöléssel.

– Augusztusban volt ötéves a Miskolci Második Esély Állatvédő Alapítvány. Az évforduló kapcsán úgy döntöttünk, hogy szeretnénk bővíteni önkénteseink körét – számolt be Szatmári Cintia alapítványi tag, az önkéntestoborzás koordinátora. – Egyre több megkeresés érkezik hozzánk, rengeteg utcai mentésre kell kimennünk, és a mi feladatunk a gazdásítás is. Minden másra kevesebb kapacitás jut, főleg úgy, hogy munka mellett, ingyen végezzük ezt a tevékenységet. Legutoljára egy Amazon nevű cicát mentettünk, amely valószínűleg ablakból esett ki. A hátsó lába eltört és a mellső lábai is megsérültek. Őt meg kellett műteni, amelynek költségei az alapítványt terhelik.

Változatos feladatok

Az önkéntességet minden állatbarátnak ajánlják.

– Az egyénre szabott feladatokat az illető elfoglaltságaihoz, képességeihez és idejéhez igazítjuk. Nem feltétlenül szükséges, hogy valaki a mentésbe is bekapcsolódjon, az is nagy segítség, hogyha a Facebook-oldalunkat kezeli, vagy fuvarozni tud. Olyan is lehet, aki a gazdásítás kapcsán kitöltött kérdőíveket értékeli ki, vagy a virtuális gazdiprogram adminisztrációját látja el. Esetleg jól beszél valamilyen idegen nyelven és felveszi a kapcsolatot külföldi menhelyekkel, akikkel partnerségi viszonyt szeretnénk kialakítani. Jelenlegi tucatnyi önkéntes csapatunk nagyon vegyes, így bármely korosztályból és társadalmi rétegből érkező segítő jó közösségre találhat nálunk – sorolta az önkénteskoordinátor.

Megfogták a nyílt napok

Cintiát a gyepmesteri telep nyílt napjai ragadták meg.

– Saját szolgálatom három évvel ezelőtt kezdődött. A nyílt napokon láttam, hogy milyen örömet jelent a sétáltatás a telep lakóinak. Ott ragadtam és önkéntes lettem az alapítványnál, mert szerettem volna valami hasznosat és jót tenni. Egy utcáról mentett cicát magam is befogadtam. A fő tevékenységünk mellett bekapcsolódtam a nyílt napok szervezésébe, segítettem állatorvoshoz vinni a kutyákat, macskákat, segédkeztem az utókontrollban és az adománygyűjtésben. Kozmetikus vagyok, és a szalonba is kihelyeztem egy adományládát. Tevékenységünknek köszönhetően a gyepin nincs teljesen telt ház, és egy kennelben csak egy kutya lakik. Ez azért is fontos, mert sok állat rosszul tolerálja a másikat, vagy bekerülésekor ivaros – mondta.

(A borítóképen: Szatmári Cintia)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában