ünnepségsorozat

2021.09.11. 14:00

Nyolcszáz évesek lettek

Sajópetri első írásos említésének centenáriumát ünneplik ezen a hétvégén díjátadásokkal és családi programokkal.

Bacsó István

Fotó: Kozma István

A települést egy 1221-es keltezésű dokumentum említi először. A hálás utódok ünnepségsorozattal emlékeznek meg az alapítókról és mindazokról, akik jó és rossz időkben is itt éltek, kitartottak és megtartották a falut a ma élők számára.

Nagy idő

Pénteken a hivatalos önkormányzati ceremóniával vette kezdetét az ünnepségsorozat, ahol Debreczeni Balázs polgármester visszatekintve a nyolcszáz éves fennállásra, elmondta, hogy ez nagy idő egy település életében. Volt itt a tatár, portyázott a török, hol a labancok, hol a kurucok jöttek.

A falu tanúja volt az 1848–49-es szabadságharc eseményeinek éppúgy, ahogy a későbbi két nagy világégésnek és ötvenhatnak. Korok, hatalmak váltották egymást, nagy nevek tűntek fel, aztán el, de mégsem ők a fontosak, hanem a mindenkoron itt élők, akik küzdöttek, bevetették a földet, és ha kellett, mindig újrakezdték, újjáépítették szeretett falujukat. Ezek az egyszerű emberek ennek a földnek a valódi hősei. Ők igazolták a Szózat sorait: „áldjon vagy verjen sors keze, itt élned, halnod kell”.

– Rájuk emlékezünk ezen az ünnepen, és büszkén visszük tovább a tőlük átvett stafétát – tette hozzá.

Az ünnepségen részt vevő Tállai András miniszterhelyettes, államtitkár meleg szavakkal méltatta a települést és az itt élőket. Kiemelte: a történelem viharaiban sokszor kellett a sajópetrieknek is újrakezdeniük az életüket, felépíteni az egzisztenciájukat, és az ő képviselői küldetése az, hogy ebben segítséget nyújtson. Az elmúlt években utak épültek, árvízvédelmi fal létesült, önkormányzati épületek újultak meg, és tervben van egy bölcsőde építése is. A megemlékezésen emlékplaketteket, okleveleket adtak át a településért évtizedeken át munkálkodóknak.

(A borítóképen: Települések mutatkoztak be)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában