kiskert

2021.09.13. 08:00

Nyár végén is hatékony lehet az udvarzöldítés

A nyár utáni füvesítéshez készítsük elő a talajt, szerezzük be a legjobb magkeveréket.

fűmag vetés kert tavasz ültetés föld gyep pázsit 2020427 Fotó: Kállai Márton Szabadföld

Forrás: MW

Fotó: Kállai Márton

Ha új gyeprészt füvesítünk, lazítsuk fel a talaj felső rétegét, körülbelül 4-5 centiméterig. Ezek után el kell távolítani a területről az ott található törmelékeket, fel kell aprózni a nagyobb talajdarabokat, majd végül fontos az egységesítés, hogy a víz ne egy helyen gyűljön össze.

Kézzel, géppel is

Ha meglévő gyepet szeretnénk felülvetni, a füvet kaszáljuk le, a kikopott részeket szintén lazítsuk fel. A törmelék, a talajdarabok, az elhalt fűcsomók eltávolítása ebben az esetben is fontos, ahogy a felület egységesítése és a vetést követő tápanyag bejuttatása is. Utóbbi ugyanis elősegíti a csírázást.

Kisebb kertekben kézzel, nagyobbak esetében géppel is végezhetjük a füvesítést, hogy egyenletesebb legyen a csírázás. Ha ritkábban helyezkednek el a magok, ritkább lesz a gyep is, ami ismét felülvetést fog igényelni a későbbiekben. Ha a magok azonban túl közel vannak, elszívhatják egymás elől a tápanyagot, a vizet, így a gyengébb részek elpusztulhatnak. Akár kézzel, akár géppel szórtuk el a magokat, vetés után egyengessük el a talajt, majd takarjuk be egy kevés földdel. Ami az öntözést illeti, érdemes nedvesen tartani a fűmagágyat a csírázás fokozásához. A gyökér szárazsága a növény pusztulásához is vezethet. A fű 4-5 centiméteres magasságáig legalább naponta egyszer locsoljunk. Ha ezt lelkiismeretesen betartjuk, a téli hónapokat a fű könnyebben át fogja vészelni, és megerősödve pompázik majd a tavaszi időszakban.

(A borítóképen: Ilyenkor is érdemes ültetni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában