Egészséges táplálkozás

2021.09.23. 14:00

Nem véletlenül nevezik szuperfoodnak

Bizonyított a szervezetre gyakorolt pozitív hatásuk – ezek az élelmiszerek segítenek az egészség megőrzésében.

Apagyi Beáta

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egészen régre visszanyúló fogalomról van szó a szuperfood esetében, amit nem táplálkozással foglalkozó szakemberek kereszteltek el, emiatt nincs egzakt meghatározása – hívja fel a figyelmet Erdélyi Péter táplálkozási tanácsadó.

– Sokszor félre is értelmezett, mivel a médiában csak néhány élelmiszert emelnek ki, mondjuk az avokádót. Viszont a nyersanyagok azon csoportjára illik ez a kifejezés, amelyek valamilyen előnyös tulajdonságukkal kiemelkednek a többi közül. Nem csak egzotikus ételekre használjuk ezt a jelzőt. Fő jellemzőik, hogy tápanyagban dúsak, tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, élelmi rostokkal és egyéb anyagokkal, amik hozzájárulnak az általános egészséghez. A szervezetre gyakorolt pozitív hatásuk bizonyított, emellett az alternatív (nem gyógyszeres) egészségmegőrzés, a mindenki számára elérhetőség is az oka annak, hogy ezek a nyersanyagok ilyen módon vannak számontartva. A szuperfoodok minden táplálkozási stílusba beilleszthetők – folytatta a táplálkozási tanácsadó.

A magyar konyha is használja

– Az aktuális táplálkozási trendek, az adott ország gasztronómiája és a fenntarthatóság is befolyásolja ezeknek az ételeknek a palettáját. Ez azt jelenti, hogy elsősorban hazai és etikus forrásból származó nyersanyagok között válogathatunk. A magyar konyhában is szép számmal fellelhetőek olyan élelmiszerek, amelyek megfelelnek ezeknek a feltételeknek. A teljesség igénye nélkül például a barna rizs, bulgur, zab, tönköly a magnézium-, cink-, kálium-, a magas fehérje-, rosttartalmuk miatt. A hüvelyesek közül főleg a babok és a lencse, mivel az azokban megtalálható B-vitamin stabilizálja a koleszterin- és vércukorszintet. A brokkoli, káposztafélék, spárga fogyasztásával megelőzhetjük a rákos sejtek kialakulását. Az olajos magvak – dió, mandula, tökmag – kedvezően hatnak az idegrendszerre. A hagymaféléknek jelentős a fertőtlenítő, vércukorszintet csökkentő hatásuk. Bogyós gyümölcsök közül az áfonya, a meggy magas antioxidáns- és vastartalmuk miatt megelőzhetik a szívbetegségeket. Az alma, gránátalma, kivi, mandarin méregtelenítenek, C-vitaminban bővelkednek, így segítenek megfázás esetén. A tengeri hal ómega-3 zsírokban gazdag. A fahéj, gyömbér, zöld tea, fokhagyma immunerősítő, fertőtlenítő. A gesztenye többek között remek szénhidrátforrás, mivel hipoallergén. A gomba teljes értékű fehérjeforrás, jelentős a rosttartalma, rákmegelőző. Kefirrel táplálhatjuk a bélbolyhokat, bélbaktériumokat, ez az étel segít az emésztésben és a salaktalanításban is – sorolta Erdélyi Péter.

Fedezik a szükségletet

– A magyar konyhának köszönhetően rendszeresen fogyasztjuk ezeket az ételeket, de sokszor sütéssel vagy főzéssel elvész a pozitív hatásuk. Nagyobb hangsúlyt kell fordítani arra, hogy nyersen fogyasszunk zöldségeket, gyümölcsöket. Továbbá informálódni kell arról, hogyan lehet egy-egy nem mindennapi ételt a legelőnyösebb tulajdonságait meghagyva elkészíteni, gondolok itt a spárgára. Tervezzük meg, hogy melyik nap mit fogyasztunk, így szokássá válik ez a fajta étkezés. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy kipróbálás szintjén fogyasztanak valamit. Egy-két alkalommal vagy kúraszerűen. Azonban ezek az ételek nem így működnek. A mindennapi kiegyensúlyozott táplálkozásban életformaszerűen alkalmazva viszont érzékelhető a pozitív hatásuk. Ezekkel fedezni tudjuk szinte teljes mértékben a tápanyag- és vitaminszükségletünket – emelte ki a témával kapcsolatban.

Őszi vitamindús táplálkozás

Erdélyi Péter véleménye szerint a tavasz és az ősz alkalmas leginkább a méregtelenítésre.

– A természet megújul, átváltozik, ritmusát követve pedig az ember is elérheti a céljait. Használjuk ki ezt az időszakot méregtelenítésre, szabaduljunk meg a pluszkilóktól és rossz szokásainktól. A természet „okosan van kitalálva”: minden évszakban azok a gyümölcsök, növények teremnek meg, amelyek kifejezetten jót tesznek az adott időszakban testünknek. A szezonális növények frissebbek és finomabbak, sokkal gazdagabbak tápanyagokban, ráadásul általában olcsóbbak is.

A hűvös idő eljövetelével újra elkezdhetünk teázni. Fogyasszunk fermentált élelmiszereket, amelyek tele vannak jótékony baktériumokkal. Ezek segítik az emésztőrendszer működését, a tápanyagok felszívódását, és erősítik az immunrendszert is. Fűszerezzünk bátran! Sok fűszernek van egészségmegőrző hatása, ilyen a szerecsendió, fahéj és a gyömbér.

Annak érdekében, hogy megőrizzük egészségünket, és elkerüljük a betegségeket, fontos, hogy rostban gazdag legyen a táplálkozásunk, ezért mindennap együnk friss zöldséget és gyümölcsöt. Különösen ajánlott a cékla, a sárgarépa, a fejes káposzta, az alma és citrusfélék fogyasztása. A káposztaféléket lehetőleg nyersen vagy salátaként fogyasszuk, mert főzéssel elvesznek belőlük a fontos vitaminok.

Az ősz egyik fő slágere a sütőtök, szezonja szeptembertől januárig kitart. Rendkívül egészséges, diétánál hasznos lehet, hiszen alacsony kalóriatartalma mellett gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.

Folyadékként facsarjunk friss gyümölcslevet, vagy kortyoljunk gyógyteákat. Segíti az emésztőrendszerünk működését, megnyugvását a borsmenta-, a citromfű-, a kamilla- és a rooibostea is.

Fontos vitaminok, amiket tápanyaggal az őszi időszakban nem tudunk bevinni, a C-vitamin, D-vitamin és multivitamin, ezek különösen hasznosak az őszi időszakban.

Az őszi bogyós növények számos gyógyhatással rendelkeznek, többek között segítenek az izomláz csökkentésében és a regeneráció felgyorsításában is. Ilyenkor érik be többek között a boróka, a bodza, a galagonya, a kökény, a homoktövis és a csipkebogyó termése. Fogyasszunk bőségesen ezekből a bogyós gyümölcsökből, hogy egészségesebbek legyünk.

Őszre ajánlott

Tipikus őszi étel például a tejszínes céklaleves, csirkés csicseriborsó-leves, almás-hagymás töltött csirke, sütőtökös szójaszószos tésztasaláta, libacomb almás káposztával, almás-fahéjas süti, sütőtökös torta – szolgált néhány ötlettel Erdélyi Péter.

(A borítóképen: Szuperfood – a szervezetünk számára fontos élelmiszerek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában