Kisállat

2021.09.30. 19:30

Mütyürke 2.0 visszanyerte a szabadságát (videóval)

A védett pelék nagyon hasonlítanak a kártékony rágcsálókra, ezért számos veszély leselkedik rájuk.

Detzky Anna

Fotó: MME

Mütyürke, az ország peléje szabályos sztár lett a Mályi Madármentő Állomáson. Mivel fogságban nőtt fel, teljesen szelíd állatka vált belőle, viszont emiatt az egész életét ketrecben kell töltenie, mert a természetben már nem lenne életképes. A közelmúltban három sorstársa érkezett a mentőhelyre, két erdei- és egy nagypele-kölyök. Utóbbit Mütyürke 2.0-nak nevezték el, és szeptember 25-én újra szabad lett.

A nagy pele mérsékelten, az erdei pele fokozottan védett Magyarországon, természetvédelmi értéke százezer forint.

Megmérgezték őket

– Néhány hete három nagypele-kölyköt fogtunk be egy erdei iskolában. Furcsán viselkedtek, mert egyáltalán nem féltek tőlünk, sőt mindig előbújtak. Aztán kiderült, hogy mérgezettek – idézte fel Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetője. – Mütyürke 2.0 két testvére másnapra elpusztult, de ő a mentés óta már háromszorosára nőtt. K-vitamint adtunk neki cumisüvegből, ami használt. Időjárástól függően szabadon engedjük, mert ő nem szelídült meg, hanem teljesen vad maradt.

Még a fagy beállta előtt el kell engedni a kicsiket, mert utána téli álmot alszanak.

– Két erdeipele-kölyök is nálunk kötött ki nemrégen. Egy házban, a fiókban találták meg őket. Beérkezésükkor kicsit csapzottnak tűntek, és pár napra rá a bajszukat kivéve teljesen megkopaszodtak, aminek nem tudjuk az okát. Ők már nem egészen újszülöttek, de még cumis kis állatok voltak. Mostanra értük el azt a stádiumot, hogy mindketten újra szőrösek. Alig lehet őket megfogni, mert vadak, és már maguktól esznek, úgyhogy minden adott, hogy hamarosan szabadok legyenek. Mályiban a közeli erdős részen sok odú és gyümölcsös található, ahol bőséges élelmet és búvóhelyet is találnak maguknak, ezért ott fogjuk elengedni az állatkákat. A pele egyébként kis mennyiségben rovarokat és rügyeket is fogyaszt. Igyekszünk minél hamarabb, egy napsütéses, meleg napon útjukra bocsátani a két erdei apróságot, hogy még legyen idejük lepihenni – számolt be az állomás vezetője.

A Mályi Madármentő Állomásnak már vannak pelés tapasztalatai korábbról.

– Az első nagy pelénk, Mütyürke több mint egy éve él a mentőállomáson. Az egész kis állat akkora volt, mint egy 200 forintos érme, amikor bekerült hozzánk. Patkánynak hittük, de jellegzetes orra elárulta. Egy kert közepén találták, valószínűleg a mamáját megzavarhatta valami, amikor a kicsinyeit átköltöztette egy másik fészekbe. Mütyürke azóta már megnőtt, és szép nagy, kövér pele lett belőle. Napközben sokat alszik, de esti órákban rákezd, és megállás nélkül szaladgál és eszik a kialakított helyén. A tél folyamán kicsit harapós lett, de ahogy jött a tavasz, ismét kedveskedett, ha foglalkoztunk vele. Ő sok időt töltött nálunk, és szelídsége miatt már túlzottan kiszolgáltatott lenne a természetben egyedül, ezért nálunk marad – mesélte Lehoczky Krisztián.

(A borítóképen: Az egyik kispele)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában