ruhatervezés

2021.09.16. 16:00

Matyó motívumokat kért

Magyarságát is hangsúlyozó estélyi ruhák elkészítésével bízta meg Csézyt Karikó Katalin.

Petri Nóra

Forrás: Olvasónk

Októberben az is kiderül, hogy megkapja-e a Nobel-díjat a koronavírus elleni Pfizer-vakcina kifejlesztésében részt vevő, Amerikában élő magyar biokémikus. Itt is viselni fogja majd azt az estélyit, amit több más ruhadarabbal együtt Csézy tervez neki. A mezőkövesdi születésű énekesnő – aki saját ruhakollekcióval és márkával jelent meg – nem véletlenül vallja, hogy a népművészet a szellemi öröksége. Ugyanis egy híres népművész-dinasztia, a Kisjankó család leszármazottja. Nagymamája az a Kisjankó Nagy Erzsébet – híres népművész és mintaíró –, akinek munkáit világszerte ismerik. Karikó Katalin ruháiban is megjelennek majd matyó motívumok, de Csézy szerint 21. századi megfogalmazásban.

– Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy én készíthetem el Karikó Katalin ruháit – nyilatkozta Csézy. „Ráadásul a világban bármelyik neves divattervező szívesen vállalkozott volna erre, mert mindenhol ismerik a nevét. Amikor felkeresett először ezzel a megbízással a testvére, el sem akartam hinni...”

Csézy öröksége

„A nagymamám miatt kezdtem bele abba, hogy saját kollekciót készítettem, ez az egész korábban így indult” – foglalta össze a ruhatervező-énekes, majd hozzátette: – Én is a Kisjankó család sarja vagyok, őseim az 1700-as évektől kezdve Mezőkövesden és a világban is elévülhetetlen érdemeket szereztek a matyó népművészet ismertté tételében, művelésében. A matyó egy nagyon színes világ, amit én úgy próbálok továbbörökíteni a ruhákon keresztül, hogy ez a mai kornak is megfeleljen eleganciájában és nőiességében. Eközben persze ne legyen az embernek viseletérzése, ugyanakkor kifejezze a származást, a gyökereket is. A túlszínezett, tradicionális forma helyett többségében azonos színt használok az anyaggal, krémezüsttel, ezüstfonállal vagy tiszta fekete, illetve tiszta fehér színekkel dolgozom. Ilyen lesz Karikó Katalin kollekciója is.

A tudós édesanyja is hímzett, és volt otthon egy matyó párnájuk. Első találkozásukkor megkeresték azokat a motívumokat, amelyek az emlék kapcsán élénken élnek a magyar kutató emlékezetében is. Csézy egy olyan övet is készít majd neki, ami cserélhető lesz az egyik koktélruháján, és természetesen matyó hímzéssel lesz díszítve.

Kollekció készül

– Több ruhát is készítek neki, koktélruhákat, nagyestélyiket, kosztümöket – nyilatkozta az Északnak a ruhatervező. – Katalin egy visszafogott, ugyanakkor karizmatikus és nagyon elegáns ember. Emellett pedig rendkívül tudatos is, igyekezett nagyon pontosan körvonalazni, hogy mit is szeretne. A klasszikus fekete az elengedhetetlen, azzal játszunk majd, de lesz fehér és kék ruhája is, hogy a színeket is említsem. A motívumok csak a ruhák egyes részein lesznek meghatározóak, ízlésesen lesznek elhelyezve, ott, ahol érvényesülni fognak. Szép lesz! – tette hozzá.

Csézy arról is beszélt, hogy kollekcióinál a szépség, a hordhatóság és a lágyság is szempont egyszerre, így olyan anyagokat használ, mint többek között a hernyóselyem és a muszlin.

Ruhapróba

Két egymást követő napon is folyt ruhapróba Budapesten – árulta el Csézy. Ez nem volt egyszerű, ugyanis a tudós nagyon sokat utazik. „Az egyik napon épp Angela Merkeltől érkezett hozzám, hajnal négykor kelt, hogy Budapestre megérkezzen, hogy legyen egy plusznapunk próbálni, vagyis elképesztő, hogy milyen tempóban éli az életét, miközben nagyon sokat dolgozik.” A kollekció hamarosan elkészül, de Csézy szerint jó lenne, ha egy napot még rászánnának a végső formába öntésre. „Nagyon szeretném, ha még egyszer »bele tudna ugrani« a ruhába.” Karikó Katalin a spanyol király meghívását is elfogadta, így Csézy arra az alkalomra is készít neki ruhát. Az elmúlt időszakban már több rangos elismerést is kapott a magyar származású biokémikus, azonban az Alfred Nobelt ábrázoló kisplasztika lehetne a legrangosabb orvostudományi elismerés, amely megkoronázhatná kutatótársával, Drew Weissmannal közös munkásságát. Csézy szerint veszítene a rangjából a Nobel-bizottság, ha nem reflektálna az elmúlt két év koronavírus-történéseire, a vakcinafejlesztésekre, megjegyzi ugyanakkor, hogy ebben férjével – aki egyébként rákkutató – szintén egyetértenek.

(A borítóképen: Karikó Katalin és Csézy a ruhapróbán )

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában