2021.09.20. 19:30
Lecsóval búcsúzik a nyár
Jól összekovácsolja a helyi lakosságot a közelmúltban megrendezett sajókazai lecsófesztivál.
Fotó: Olvasónktól
A magyar konyha egyik legkedveltebb étele a lecsó, amely több rendezvényt ihletett már meg. Amellett, hogy sokféle változata ismert, szabad ég alatt, bográcsban készítve a legfinomabb. Általában jó hangulatban gyűlnek össze a kondér körül a közösségek. Sajókazán már hagyomány, hogy Nyárzáró Lecsófőző Versenyt rendeztek augusztus végén, illetve szeptember elején a Radvánszky-kastély udvarán.
– Idén is megrendeztük közösségépítő céllal lecsófesztiválunkat, hogy egy kellemes délelőttöt töltsünk el a helyi családokkal, baráti társaságokkal, és egységes csapattá kovácsoljuk őket – mondta Lévai Ákos szervező, a Radvánszky Béla Kultúrház és Könyvtár megbízott igazgatója.
Újragondolt receptek
– Rajtuk kívül részt vettek még a helyi óvoda, tanoda, illetve a művelődési ház dolgozói, a bányászszakszervezet és a civil szervezetek, valamint a nyugdíjas-egyesület tagjai és a sajókazai kosárfonók. Összesen körülbelül százhúsz fő jött össze. A hagyományos lecsóreceptek felújított arzenálját kóstolhatták meg az ínyencek.
– A hozzávalókat a csapatok hozták magukkal, de a tűzifát és a jó hangulatú helyet mi biztosítottuk. Kóstolhattunk nokedlivel és a helyi hagyományokat őrizve cigánylepénnyel tálalt, illetve francia és tejfölös lecsót is. Tíz csapat versengett egymással, akik egymást is megkínálták a finomságaikkal. Az ötfős szakértő zsűri tagjai között a város vezetése mellett volt hivatásos szakács is. A három dobogós, illetve különdíjas ételt tüntettük ki. A győztes egy üveg pálinkát kapott, a többi díjazott pedig pezsgőt, a mindenkinek járó emléklappal és oklevéllel együtt. Az itókából senki nem maradt ki, mert a nevezett csapatok egy üveg borral távozhattak. Az első helyezett a Ratatouille 2.0 csapat fúziós lecsója lett. A dobogó második fokára a Disco Patkányok állhattak a lecsós babról haluska nevű ételkülönlegességgel. A Szoták Pál utcai lányok lecsótekercse végzett az előkelő harmadik helyen, amely tulajdonképpen tojásos lepénybe töltött lecsó volt. A SOTEK csapat szökött rab nevű étele pedig különdíjat érdemelt – sorolta Lévai Ákos.
(A borítóképen: Jó hangulatban telt a nyárzáró rendezvény)
Fúziós lecsó
Hozzávalók (közepes méretű bográcshoz)
Elkészítés