Ízvilág

2021.09.20. 19:30

Lecsóval búcsúzik a nyár

Jól összekovácsolja a helyi lakosságot a közelmúltban megrendezett sajókazai lecsófesztivál.

Detzky Anna

Fotó: Olvasónktól

A magyar konyha egyik legkedveltebb étele a lecsó, amely több rendezvényt ihletett már meg. Amellett, hogy sokféle változata ismert, szabad ég alatt, bogrács­ban készítve a legfinomabb. Általában jó hangulatban gyűlnek össze a kondér körül a közösségek. Sajókazán már hagyomány, hogy Nyárzáró Lecsófőző Versenyt rendeztek augusztus végén, illetve szeptember elején a Radvánszky-kastély udvarán.

– Idén is megrendeztük közösségépítő céllal lecsófesztiválunkat, hogy egy kellemes délelőttöt töltsünk el a helyi családokkal, baráti társaságokkal, és egységes csapattá kovácsoljuk őket – mondta Lévai Ákos szervező, a Radvánszky Béla Kultúrház és Könyvtár megbízott igazgatója.

Újragondolt receptek

– Rajtuk kívül részt vettek még a helyi óvoda, tanoda, illetve a művelődési ház dolgozói, a bányászszakszervezet és a civil szervezetek, valamint a nyugdíjas-egyesület tagjai és a sajókazai kosárfonók. Összesen körülbelül százhúsz fő jött össze. A hagyományos lecsóreceptek felújított arzenálját kóstolhatták meg az ínyencek.

– A hozzávalókat a csapatok hozták magukkal, de a tűzifát és a jó hangulatú helyet mi biztosítottuk. Kóstolhattunk nokedlivel és a helyi hagyományokat őrizve cigánylepénnyel tálalt, illetve francia és tejfölös lecsót is. Tíz csapat versengett egymással, akik egymást is megkínálták a finomságaikkal. Az ötfős szakértő zsűri tagjai között a város vezetése mellett volt hivatásos szakács is. A három dobogós, illetve különdíjas ételt tüntettük ki. A győztes egy üveg pálinkát kapott, a többi díjazott pedig pezsgőt, a mindenkinek járó emléklappal és oklevéllel együtt. Az itókából senki nem maradt ki, mert a nevezett csapatok egy üveg borral távozhattak. Az első helyezett a Ratatouille 2.0 csapat fúziós lecsója lett. A dobogó második fokára a Disco Patkányok állhattak a lecsós babról haluska nevű ételkülönlegességgel. A Szoták Pál utcai lányok lecsótekercse végzett az előkelő harmadik helyen, amely tulajdonképpen tojásos lepénybe töltött lecsó volt. A SOTEK csapat szökött rab nevű étele pedig különdíjat érdemelt – sorolta Lévai Ákos.

(A borítóképen: Jó hangulatban telt a nyárzáró rendezvény)


Fúziós lecsó

Hozzávalók (közepes méretű bográcshoz)

  • 10-15 dkg füstölt szárazkolbász
  • 15-20 dkg füstölt szalonna
  • 6-8 fej vöröshagyma
  • 4-5 kövér gerezd fokhagyma
  • 8-10 db többféle paprika
  • 10-15 db közepes paradicsom
  • só, bors, ételízesítő, őrölt fűszerkömény ízlés szerint
  • juhtúró, feta vagy balkáni sajt a tetejére
  • Ilyen lett a díjnyertes lecsó

    Elkészítés

  • A bográcsot felmelegítjük és beleöntjük az apró kockákra vágott füstölt szalonnát, és hagyjuk megpirulni. Miután ropogósra sült, kiszedjük, majd a forró zsírban megpirítjuk a kockákra vágott kolbászt, utána ezt is kiemeljük.
  • A kisült zsírban üvegesre pirítjuk a kis kockákra vágott hagymát, amelyet sütés közben enyhén megsózunk. A vékony karikákra vágott paprikákat a hagymához szórjuk és átforgatjuk. Hozzáadjuk a pirított szalonnát és kolbászt. Ebből annyit tartsunk vissza, amennyit tálaláskor majd az elkészült lecsó tetejére szórhatunk.
  • A keveréket fűszerezzük sóval, borssal, pici ételízesítővel, az aprított fokhagymával, valamint 1-2 teáskanál őrölt köménnyel és kicsi erős paprikával. A paradicsomokat felkockázzuk és a paprikára szórjuk, majd lefedve kevergetés mellett főzzük, amíg a paradicsom szaftja kifő és minden zöldség megpuhul.
  • Az elkészült lecsót a félretett sült szalonnával és kolbásszal tállaljuk. Bőségesen szórhatunk rá juhtúrót és/vagy feta sajtot, illetve balkáni sajtot is.
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában