PET Kupa

2021.09.15. 13:00

Látszik a munkájuk eredménye

Több mint nyolc tonna hulladéktól szabadították meg a Bodrogot.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

A második Bodrogi PET Kupa csapatai csütörtöktől vasárnapig tartó versenyük során gyűjtötték a szemetet.

Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója, a szervező Természetfilm.hu Egyesület elnöke emlékeztetett rá, hogy már a csütörtöki sárospataki rajt előtti napokban gyűjtötték a hulladékot a folyó szlovákiai szakaszán, ahol mintegy négy tonna hulladék gyűlt össze. Hozzátette: a PET Kupa sokban különbözik egy átlagos szemétszedéstől, hiszen esetükben nem csupán megtisztítják a folyópartot, az árterületet, hanem már a begyűjtés helyszínén elkezdődik a műanyaghulladékok válogatása, majd második lépésben az aznapi állomáshelyen is. A műanyagok több mint felét vissza tudják juttatni az anyagkörforgásba, vagyis újrahasznosítják. Kiemelte: nagyon jól vizsgázott a Kék Bolygó Alapítvány támogatásával megépített Pontonkonvoj elnevezésű vízi járművük, amely a meglehetősen nomád körülmények között végzett hulladékgyűjtési és válogatási munkát teszi kissé komfortosabbá a rajta kiépített toalettel, zuhanyzóval, melegedési és étkezési lehetőséggel.

Igazi megoldás kell

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos immár állandó résztvevője a PET Kupáknak, idén a tiszai és a bodrogi versenyre pedig már a munkatársaiból verbuvált csapattal érkezett, és ezúttal csak kevéssel szorultak a második helyre a Siemens csapata mögött. A kormánybiztos elmondta: volt olyan nap, amikor hatan 140 zsák szemetet gyűjtöttek. Hozzátette: a Tiszán már látszik az a nyolcéves munka, amit a PET Kupa végzett, ami nemcsak az ártérben jelentősen lecsökkent hulladékmennyiségben mutatkozik meg, hanem abban is, hogy a vízügyi szakemberekkel összefogva immár számos olyan fejlesztés és intézkedés történt, amely miatt már kevesebb hulladék érkezik más országokból a Tisza magyarországi szakaszára. A Bodrog esetében az lesz az igazi megoldás, ha Kárpátalján is megvalósul a hulladékszállítás, és a települések nem a folyók árterében helyezik el a szemetet. Addig ugyanis, amíg ott ez zajlik, és az árvíz Magyarországra hozza az ukrajnai hulladékot, majd szétteríti az árterekben, ez sziszifuszi munka. A kormánybiztos felvetette azt is, hogy jövőre hirdessék meg a versenyt gimnáziumi csapatok között, akik külön feladatként kisfilmet is készíthetnének az árterekben végzett hulladékgyűjtési munkáról, amiket aztán levetítenének diáktársaik előtt. Reményei szerint egy ilyen akció nagy hatással lenne a fiatalok PET-palackkal kapcsolatos vásárlási szokásaira.

Bódiszné Hajnal Aliz, a Bodrogi PET Kupa egyik helyi szervezője elmondta: az árterekben rengeteg hulladék van még mindig, de azokon a helyeken, ahol korábban dolgoztak már, meglátszik az eredménye. Becslése szerint a Bodrogon 6-7 év múlva érhetik el azt a szintet, ami a Tiszán már érzékelhető. Hozzátette, a helyieket az olaszliszkai önkormányzat csapata mellett egy-egy napon át két sárospataki iskola: a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, valamint a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola tanárai és diákjai is képviselték. Ezt azért is nevezte fontosnak, mert nem titkolt céljuk, hogy egyre több önkormányzatot és fiatalt vonjanak be a szemléletformáló környezetvédelmi programba.

A helyi önkormányzatokat az olaszliszkai csapat képviselte, amely végül nagy csatában a harmadik helyen zárt a hatcsapatos mezőnyben. Kerekes Attila polgármester az Északnak elmondta: már tavaly is részt vettek a versenyben, és megdöbbenve tapasztalták, milyen sok hulladék van a Bodrogban, valamint az ártérben. Hozzátette: ahhoz, hogy a folyót idegenforgalmi szempontból is hasznosítani lehessen, tisztának kell lennie. Ezért is tartják fontosnak saját részvételüket, hogy kivegyék a részüket a számukra különösen lényeges feladatból. Elismerte: az ártéri hulladékgyűjtés nagyon kemény feladat, de az eredmény és a kiváló közeg feledteti mindezt – hangsúlyozta. Olaszliszkán felavattak egy úgynevezett palackorrú lebegő kikötőt, amely újrahasznosított műanyagból készült.

(A borítóképen: Láncot alkotva került partra a hulladék)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában