újrahasznosítás

2021.09.22. 12:00

Kidobás helyett adjuk inkább tovább

A használt babakocsik évekig a padláson porosodnak, vagy lomtalanítják őket, pedig sokszor menthetők lennének.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: stock

Fotó: Shutterstock

A magyar gyermekek életük első két évében átlagosan 1400 órát töltenek babakocsiban. A kicsik a babakocsiban utaznak, esznek, alszanak, éppen ezért fontos, hogy megfelelő és tiszta eszközökben legyenek. A babakellék speciális terület, mert a gyermek rövid ideig használ egy-egy eszközt, előfordul, hogy csak néhány alkalommal. Jellemzően egy család minimum két babakocsit használ, de nem ritka, hogy három év alatt akár öt új babakocsit is vásárolnak, mert nem találják az igazán megfelelőt – derül ki a Flora Miniwash saját felméréséből.

Sokan csak újat vesznek

Magyarországon a családok csupán 37 százaléka vásárol használt babakellékeket. Az átlagos nézet az, hogy ha valami használt, akkor az koszos, törött, ódivatú, esetleg funkcionálisan nem jó. Az is jellemző, hogy miután a babakocsi már szükségtelenné vált, a szülők elajándékozzák azt egy ismerősnek, megpróbálnak túladni rajta nyomott áron, vagy évekig a padláson tárolják, miközben rohamosan romlik az állapota. Nyári Fruzsina babakocsi-szakértő szerint a babakocsi rendszeres karbantartása legalább olyan fontos, mint a gyerekszoba takarítása. A babakocsi-tisztítóba kerülő babakellékek több mint 25 százaléka penészes vagy extrán szennyezett, amelyről sokan lemondanak, pedig létezik rá megoldás. A használaton kívüli babakocsi néhány hónap alatt rettentő állapotba kerülhet.

Legtöbbször hamar jelentkezik a penészesedés, a kerekeknél beszorul a homok és a haj, a különböző szennyeződések pedig károsítják a szöveteket. Otthon ezekkel a problémákkal sokszor már nem lehet mit kezdeni, ugyanakkor a legtöbb esetben menthetők a termékek – mondta Nyári Fruzsina. Hozzátette: előfordulhat, hogy ehhez ipari gépek szükségesek. Ózongenerátorral, gőzzel fertőtlenítik a termékeket, majd speciális eszközökkel a legapróbb helyeket is megtisztítják. Felújított állapotban a családok jó szívvel adhatják tovább egymás között, több generációt is kiszolgálva. Ehhez szemléletváltásra van szükség, de a folyamat elindult – hangsúlyozta Fruzsina.

Amikor az első gyermek megérkezik a családba, általában új babakocsit vásárolnak szülők. A kis testvér viszont örökölheti a még jó állapotban lévő eszközt. De az sem ritka, hogy a második gyermeknek – például ha nem egyező a nemük – már használtat választanak. A tapasztalatok szerint az eredeti ár akár harmadáért is hozzá lehet jutni jó minőségű, tisztított termékekhez, amit később tovább lehet értékesíteni. Sokan elkötelezettek a környezeti terhelés csökkentése iránt, ezért választanak inkább használt terméket, illetve a még jó állapotban lévő babakocsit rászoruló családoknak adományozzák.

Tippek a sokáig ép babakocsiért

  • Legalább havonta egyszer porszívózzuk át a babakocsit.
  • Ha beleborul valamilyen étel, azonnal töröljük ki, és ne hagyjuk rászáradni a felületre.
  • A gyártói utasítás szerint a csavarokat időközönként húzzuk meg.
  • A kerekeket bizonyos időközönként szereljük le, hogy a szennyeződéseket eltávolítsuk belőle.
  • Érdemes rendszeresen, biológiailag lebomló ápolószerekkel áttörölni a műanyag és fémelemeket.
  • (A borítóképen: Több generációt is kiszolgálhat egy babakocsi)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában